Rusija šalje 30 članova Greenpeacea u zatvor u Sankt Peterburgu

Članovi Greenpeaceova broda Artic Sunrisea - iz 18 zemalja svijeta - uhićeni su u rujnu i smješteni u pritvor u Murmansku pošto su neki među njima izveli akciju na platformi Gazproma u Barentsovu moru kako bi upozorili na ekološke rizike zbog crpljenja nafte na tom području

Trideset članova posade Greenpeacea pritvorenih nakon akcije na naftnoj platformi u Arktiku trenutno je na putu iz Murmanska u zatvor u Sankt Peterburg, izvijestila je u petak nevladina organizacija koja ne zna koji su razlozi njihova premještaja.
"Greenpeace International doznaje iz diplomatskih izvora da se trideset muškaraca i žena koji su u Rusiji u pritvoru nakon mirne akcije na naftnoj platformi u Arktiku, premješta iz pritvora u Murmansku u zatvor u Sankt Peterburgu", ističe ta organizacija u priopćenju.

"Odvjetnici Greenpeacea nisu upoznati s razlozima tog premještaja", dodaje.

Glasnogovornica Greenpeacea Danielle Taaffe rekla je za agenciju France Presse da je informaciju potvrdilo "nekoliko diplomata".

"Oni uopće ne bi trebali biti u zatvoru. Trebali bi se vratiti svojim obiteljima i nastaviti svoj život", rekao je direktor Greenpeace Internationala Kumi Naidoo.

Članovi Greenpeaceova broda Artic Sunrisea - iz 18 zemalja svijeta - uhićeni su u rujnu i smješteni u pritvor u Murmansku pošto su neki među njima izveli akciju na platformi Gazproma u Barentsovu moru kako bi upozorili na ekološke rizike zbog crpljenja nafte na tom području.

Hina