NICKOLE CHERON Nekoliko savjeta za osobe s invaliditetom za zdrav život u doba bilo koje katastrofe

Rođena sa spinalnom mišićnom atrofijom, genetskom bolešću koja progresivno slabi tjelesne mišiće, Nickole se u potpunosti oslanja na invalidska kolica i skrbnike s punim radnim vremenom

Nickole Cheron

 

Te je godine zima u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon, bila tako oštra da se stanovnicima uvukla u kosti. Oluja je donijela snijeg viši od jednog metra. Grad je bio u zastoju.

Nickole Cheron osam je dana bila zarobljena u svom domu. Za mnoge bi to bila tek prolazna nepogoda, no za Nickole, čiji su mišići preslabi da bi poduprli njezino tijelo, tih osam dana bilo je potencijalno opasno po život.

Rođena sa spinalnom mišićnom atrofijom, genetskom bolešću koja progresivno slabi tjelesne mišiće, Nickole se u potpunosti oslanja na invalidska kolica i skrbnike s punim radnim vremenom za većinu rutinskih zadataka. Biti sam osam dana nije bila opcija.

Tako se Nickole prijavila za program 'Spremni sada!', program obuke pripravnosti za hitne slučajeve razvijen od strane Ureda za invalidnost i zdravlje države Oregon.

- Najvažnija stvar koju sam naučila iz 'Spremni sada!' je imati rezervni plan u slučaju izvanredne situacije - rekla je.

- Kad sam čula da dolazi snježna oluja, poslala sam e-poštu svim svojim skrbnicima da saznam tko živi u blizini budem li trebala pomoć i hoće li biti dostupan. Pobrinula sam se da imam generator, baterije za svoja invalidska kolica i barem tjedan dana zalihe hrane, vode i lijekova na recept.

Nickole kaže da je trening iz rečenog programa osnažio njezinu sposobnost samostalnog života s invaliditetom. Osjećala se bolje informiranom o potencijalnim rizicima s kojima bi se osobe s invaliditetom mogle susresti tijekom katastrofe. Na primjer, klinike bi se mogle zatvoriti, ulice i nogostupi mogu biti neprohodni ili skrbnici možda neće moći putovati.

Među savjetima koje je Nicole naučila iz ovog programa danas su posebno važni za osobe s invaliditetom. Važni, naime, jer u ovo pandemijsko doba sasvim je svejedno je li vas u dugu izolaciju stavila snježna oluja ili koronavirus.

Dakle, donosimo nekoliko korisnih savjeta ako nam se na pragu zime dogodi četvrti val pandemije koji bi, kako najavljuju stručnjaci, mogao biti najpogubniji za tzv. ranjive skupine.

Razvijte rezervni plan. Obavijestite skrbnike, prijatelje, obitelj, susjede ili druge koji bi mogli pomoći u hitnim slučajevima. Opskrbite se hranom, vodom i svim potrebnim lijekovima na recept, medicinskim potrepštinama ili opremom. Imajte dovoljno za najmanje tjedan dana. Napravite popis podataka za kontakt za hitne slučajeve i držite ga pri ruci. Držite napunjen automobilski akumulator kod kuće. Može napajati električna invalidska kolica i drugu motoriziranu medicinsku opremu ako dođe do nestanka struje. Saznajte više o alternativnom prijevozu i rutama.

Sve navedeno potiče osobe s invaliditetom da preuzmu odgovornost za svoj život u doba bilo kakve izvanredne situacije, pa tako i sveopće histerije uzrokovane covidom.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti