INKLUZIVNA LJEPOTA Tvrtka Olay dizajnirala posebne kozmetičke proizvode za osobe s invaliditetom

Kozmetička je industrija u osobama s invaliditetom očito prepoznala golemi tržišni potencijal. Samo u Europskoj uniji, zaboga, čak 20 posto građanstva ima neki oblik invaliditeta. Možda vam se čini smiješnim - inkluzivna njega kože, kreme i puderi?! No nije smiješno, jer profit nema predrasude

Olay, kozmetika

 

Industrija ljepote, čini se, odlučila je i sama pridonijeti globalnoj kampanji kojoj je cilj osigurati inkluziju osoba s invaliditetom u svim aspektima društvenog života.

Tako je američki kozmetički div Olay ovih dana predstavio inkluzivni dizajn za paket svojih proizvoda koji će uskoro osobama s invaliditetom 'uljepšati život'. Donedavno njihovu kozmetiku, poput različitih krema ili pudera, potrošači s nekim oblikom invaliditeta i nisu mogli koristiti bez tuđe pomoći, no Olay je dizajnirao poseban poklopac koji je lako otvoriti i onim ljudima s vrlo ograničenom motorikom. Usto, na etiketama Olayevih proizvoda uskoro će se naći i tekstovi na Brailleovom pismu kako bi i slijepe osobe znale što kupuju.

Poklopac Easy Open, uzgred, bijele je boje, u kombinaciji sa crvenim, žutim i plavim staklenkama različitih boja.

- Kao globalni brend, naša je odgovornost osigurati da svi potrošači imaju pristup proizvodima koji služe njihovim potrebama i neprimjetno se uklapaju u njihov svakodnevni život - kaže Chris Heiert, viši potpredsjednik Olaya.

- Ali ne možemo to učiniti sami, zbog čega smo odlučili ne patentirati ovaj poklopac, već ćemo dizajn naširoko podijeliti sa zajednicom kozmetičke industrije. Nadamo se da će nam se i drugi pridružiti u našim naporima u izradi proizvoda dostupnih osobama s invaliditetom.

Kako bi uspješno kreirao dizajn, Olay se susreo s potrošačima sa širokim rasponom teškoća, od problema sa spretnošću i razlika u udovima, do kroničnih problema koji uzrokuju bolove u zglobovima i oštećenje vida. Tim se također susreo s vanjskim stručnjacima i ugradio osobna iskustva.

- Pristupačnost čini stvari boljim za sve. I nama će ovaj projekt život učiniti boljim - kaže novinarka i manekenka Madison Lawson, osoba s mišićnom distrofijom.

Ona je jedna od ključnih članica tima s ​​kojim je Olay blisko surađivao kako bi oživio ideju 'pristupačne kozmetike'.

Olay potiče sve tvrtke da sudjeluju u ovom projektu i učine industriju ljepote inkluzivnijom i dostupnijom svima. Što i ne čudi, jer je ova grana industrije u osobama s invaliditetom očito prepoznala golemi tržišni potencijal. Samo u Europskoj uniji, zaboga, čak 20 posto građanstva ima neki oblik invaliditeta. Možda vam se čini smiješnim - inkluzivna njega kože, kreme i puderi?! No nije smiješno, jer profit nema predrasude.

 

Mladen Kristić