UDRUGA RODA Pitanja i odgovori o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 za trudnice, babinjače i dojilje

Udruga Roda je u utorak, 9. studenog 2021., održala online panel na temu cijepljenja protiv bolesti COVID-19 žena koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnica, babinjača i dojilja

Trudnica, ilustracija.

 

Panel se prenosio uživo na Facebook stranici udruge Roda, a snimka je dostupna za besplatno gledanje na YouTube kanalu udruge.

Kako stoji u priopćenju udruge, osim snimke panela, Roda je objavila i prijevod ažuriranih Pitanja i odgovora o cijepljenju protiv COVID-19 za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću Britanskog kraljevskog zbora porodničara i ginekologa te Britanskog kraljevskog zbora primalja, iz listopada 2021. godine.

- Interes za panel bio je vrlo velik, i više od 230 je ljudi pratilo prijenos uživo. Žene imaju puno pitanja oko cijepljenja protiv bolesti COVID-19, osobito u slučaju kad planiraju trudnoću, trudne su ili doje. Iskustvo s terena pokazuje da od zdravstvenih djelatnika dobivaju vrlo različite informacije koje nisu nužno u skladu s trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije pa ni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naša je želja da panel, ali i dokument s pitanjima i odgovorima, doprinose boljoj informiranosti kako opće, tako i stručne javnosti - očitovali su se iz udruge.

Cilj panela, ali i pitanja i odgovora, je pružiti kvalitetne i recentne informacije na razumljiv način, od relevantnih stručnjaka, tako da svi mogu lakše donijeti odluku o cijepljenju ili necijepljenju, a stručnjake potaknuti da ženama pruže skrb u skladu s recentnim preporukama vezanima uz cijepljenje, kako bi se izbjeglo da žene koje se odluče cijepiti, budu odbijene na temelju pogrešnih informacija.

Poveznice na ove važne edukativne materijale nalaze se na sljedećim poveznicama:

- snimka panela;

- revidirana pitanja i odgovori o cijepljenju protiv COVID-19 za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću.

 

Izvor: Udruga Roda

 

Povezane vijesti