DOBRA VIJEST Tematski park Peppa Pig bit će certificirani centar za autizam kada se otvori u veljači

U istraživanju koje smo nedavno proveli među roditeljima koji imaju dijete iz spektra autizma, samo 13 posto njih osjećalo se ugodno na obiteljskom odmoru. To ćemo sada promijeniti, kažu organizatori

Peppa Pig

 

Peppa Pig, ta velika zvijezda animiranog filma, bit će uskoro prijateljski raspoložena i prema osobama s autizmom.

Objavili su to u utorak čelnici Tematskog parka Peppa pig koji u svijetu ima sve više poklonika. Bila je to njihova prva konferencija za novinare na IAAPA-i, godišnjoj konvenciji koju organizira Međunarodna udruga zabavnih parkova i atrakcija sa sjedištem u Orlandu, jednoj od najvećih konvencija u središnjoj Floridi koja je posvećena industriji zabavnih parkova. No, bitno je da će ovaj tematski park biti prvi certificirani centar za autizam te vrste.

Tvrtka Winter Haven, zaslužna za ovu dobru vijest, također namjerava imati sestrinski park Legoland Florida i tri hotela u sklopu odmarališta certificirana s Peppa Pig's park koji se otvara 24. veljače.

- Na web stranici će biti puno informacija za roditelje s djecom s autizmom kako bi mogli prepoznati vrste vožnji i atrakcije koje će biti prikladne za dijete. Po dolasku, dok se penju na pojedinačne vožnje, postavit ćemo znakove koji također pružaju korisne informacije o autizmu - rekao je Rex Jackson, direktor Legoland Parks u Sjevernoj Americi.

- Treći i vjerojatno najvažniji dio zapravo će biti obuka osoblja - sveobuhvatan program koji će naučiti naše osoblje kako komunicirati s obiteljima i djecom s autizmom.

- Legoland Florida i Tematski park Peppa Pig u vlasništvu su Merlin Entertainments Group. Nova atrakcija temelji se na sjajnoj animiranoj dječjoj seriji napravljenoj u Engleskoj. U Sjedinjenim Državama ima 32 milijuna osoba s nekim poremećajima iz autističnog spektra - rekao je Myron Pincomb, izvršni direktor i predsjednik uprave IBCCES-a.

- U istraživanju koje smo nedavno proveli među roditeljima koji imaju dijete iz spektra autizma, samo 13 posto njih osjećalo se ugodno na obiteljskom odmoru. Tijekom istog istraživanja, čak 87 posto tih obitelji reklo je da bi bili skloniji putovanju da imaju certificirana odredišta, kakav će biti i Tematski park Peppa Pig prilagođen osobama s autizmom.

Ono što je bitno u ovoj priči činjenica je da rečena tvrtka osjeća obvezu kroz zabavne sadržaje uključiti osobe s autizmom u šire društvene procese. Inkluzija kroz zabavu? Zašto ne!?

 

Mladen Kristić