Liječenje neželjenih posljedica transplantacije matičnih stanica

Transplantacijom matičnih stanica mogu se izliječiti bolesnici s inače smrtonosnim bolestima krvotvornog sustava, ali je dio izliječenih bolesnika izložen kroničnim komplikacijama.

Klinički bolnički centar Zagreb i Nacionalni institut za rak iz SAD-a najavili su za 15. studenoga u Zagrebu održavanje međunarodnog znanstvenog simpozija, kojim će obilježiti otvaranje centra za liječenje neželjenih posljedice transplantacije matičnih stanica.
Transplantacijom matičnih stanica mogu se izliječiti bolesnici s inače smrtonosnim bolestima krvotvornog sustava, ali je dio izliječenih bolesnika izložen kroničnim komplikacijama s kojim se liječnici osnivanjem centra nastoje uhvati ukoštac.

U takvim slučajevima nužan je multidisciplinarni pristup uključujući velik broj medicinskih specijalnosti, a u izučavanju kliničkih manifestacija nužna je međunarodna suradnja, objasnio je pročelnik Zavoda za hematologiju i voditelj tima za transplantaciju matičnih stanica KBC-a prof. dr. Damir Nemet.

Smisao centra, za čije su funkcioniranje ostvareni svi uvjeti, jest da ponudi što cjelovitiju znanstvenu i kliničku skrb bolesnicima kod kojih presađivanje matičnih stanica naiđe na negativne reakcije organizma.

Centar će vjerojatno imati regionalni značaj, no njegov će uspjeh ovisiti o tome kako će u redoviti klinički rad ugraditi vrhunsku znanost, te hoće li se kroz njega moći postavljati znanstvena pitanja i objavljivati članci visokog ranga, kazao je prof. dr. Steven Živko Pavletić, koji u okviru Nacionalnog instituta za rak u SAD-u brine o tim pitanjima.

Transplantacija koštane srži na KBC Zagreb ove godine obilježava 30 godina, tijekom kojih je liječeno više od dvije tisuće bolesnika. Da bi se to liječenje unaprijedilo, ostvarena je suradnja Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb i Nacionalnog instituta za rak iz SAD čiji je rezultat i osnivanje Centra, navode iz zagrebačkog KBC-a.

Hina