DOBRA VIJEST ZA PESOLJUBCE Psi mogu razlikovati svjetske jezike

U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije

Osoba s invaliditetom s psom

 

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski znanstvenici nakon što su skupini od 18 pasa pustili ulomke iz priče 'Mali princ' na španjolskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagirao.

Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se prije nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

- Pitala sam se je li Kun-kun primijetio da ljudi u Budimpešti govore drukčijim jezikom, mađarskim - rekla je.

- U istraživanju smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike.

- U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi - rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

Tijekom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvježbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.

Svi su psi čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španjolski - od svojih vlasnika prije, što je omogućilo znanstvenicima da usporede kako njihov mozak reagira na vrlo poznati jezik i na potpuno nepoznat.

Psi su slušali ulomke iz priče na španjolskom i mađarskom, a također i računalno iskrivljene verzije tih ulomaka kako bi provjerili mogu li razlikovati govor i negovor.

Uspoređujući reakcije mozga, znanstvenici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati govor od negovora.

U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

 

Hina

 

Povezane vijesti