Studija: Depresija je jedan od vodećih uzroka dugotrajnije invalidnosti

Depresija je na drugom mjestu kao globalni uzrok invalidnosti no njezin se učinak, izražen kroz indeks DALY (broj godina života izgubljenih zbog te bolesti) razlikuje od zemlje do zemlje pa se najviše osjeti u Afganistanu a najmanje u Japanu. Hrvatska je među zemljama u kojima se značajnije osjeti učinak depresije

Depresija je drugi najveći uzrok dugotrajnije invalidnosti u svijetu nakon bolova u leđima i ta se bolest mora tretirati kao globalni javnozdravstveni prioritet, poručili su stručnjaci u časopisu PLOS Medicine.
U okviru istraživanja australskih stručnjaka uspoređena je klinička depresija s više od 200 drugih bolesti i ozljeda koje su uzrok invalidnosti.

"Depresija je veliki problem i nedvojbeno se moramo tome puno više posvetiti", kaže voditeljica istraživanja Alize Ferrari sa sveučilišta u Queenslandu za BBC.

Depresija je na drugom mjestu kao globalni uzrok invalidnosti no njezin se učinak, izražen kroz indeks DALY (broj godina života izgubljenih zbog te bolesti) razlikuje od zemlje do zemlje pa se najviše osjeti u Afganistanu a najmanje u Japanu. Hrvatska je među zemljama u kojima se značajnije osjeti učinak depresije.

"Još je puno posla na povećavanju svijesti o toj bolesti te u pogledu uspješnih načina njezina liječenja", kaže Ferrari.

U svijetu samo mali dio pacijenata ima pristupa liječenju, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ferrari dodaje da je ta bolest stigmatizirana zbog toga što pripada krugu mentalnih bolesti.

"Ono što je za jednu osobu uzrok invalidnosti drukčije izgleda drugoj i percepcija se može razlikovati od zemlje do zemlje. Puno je društvenih implikacija i interpretacija pa je stoga još važnije povećati svijest o razmjerima problema, njezinim simptomima i kako ih otkriti".

Hina