PLES JE SVRHA Nakon što je izgubio nogu, Musa Motha nadahnjuje osobe s invaliditetom diljem svijeta

Uporan kakav već jest, godinama je razvijao nove plesne tehnike te dokazao kako invaliditet ne mora nužno biti prepreka za bavljenje suvremenim plesom

Musa Motha

 

Musa Motha, danas 26-godišnjak, odrastao je u siromašnoj četvrti južno od Johannesburga u Južnoj Africi, mjestu koje se nikako ne bi moglo nazvati prikladnim za ispunjeno djetinjstvo.

Ali je imao je prašnjavo, improvizirano nogometno igralište koje je za njega, kako kaže, predstavljalo raj.

Međutim, taj će se raj pretvoriti u pakao nakon što je Motha na jednoj utakmici ozlijedio lijevo koljeno. Ozljeda je naizgled bila bezazlena, no od tog je trenutka trpio nesnosne bolove. Neprospavane noći, u agoniji, kada ni jaki analgetici nisu davali rezultate.

Na liječničkom pregledu nije utvrđen prijelom, što je uistinu bilo frustrirajuće i za Mothu i za liječnike. Što se zaboga događa, o čemu je riječ?

Na kraju je biopsija koštane srži otkrila da Motha ima osteosarkom, vrstu raka kostiju, na lijevoj nozi. Iako njegova nogometna ozljeda nije bila uzrok, ipak je skrenula pozornost na već prisutni rak. Prva runda kemoterapije nije uspjela, a Mothin liječnik obavijestio je njegove roditelje da će mu trebati amputirati nogu. Na amputaciju nisu pristali, odlučili su se boriti 'drugim sredstvima'.

- Nisam mogao ni ustati - prisjetio se.

- Dakle, radilo se o ili amputaciji ili ću umrijeti.

Odabrao je amputaciju i od tog dana odlučio je da će životu pristupiti drugačije - pozitivnije. Vjeran svojoj riječi, Motha se može vidjeti kako se vrti po pozornicama diljem svijeta. Prvi put se susreo s plesom na kvartovskoj zabavi, gdje je skupio hrabrost i zamolio prijatelja da ga nauči nekim modificiranim pokretima. Onda je, kaže, plesao cijelu noć.

Već sljedeći se dan pridružio uličnom plesnom timu. Svake nedjelje natjecali bi se s ostalim ekipama na otvorenoj pozornici u centru grada. Njegov talent nije ostao nezapaženi, počeo se pojavljivati ​​u južnoafričkim TV oglasima i emisijama. Uporan kakav već jest, godinama je razvijao nove plesne tehnike te dokazao kako invaliditet ne mora nužno biti prepreka za bavljenje suvremenim plesom. Potrebna je volja, vjera u sebe i nešto talenta, kaže Motha.

Danas gostuje na plesnim podijima diljem svijeta i publiku svojim zahtjevnim bravurama ostavlja bez daha. Nadahnuće je za brojne osobe s invaliditetom jer je dokazuje kako život s invaliditetom može biti ispunjen i dinamičan. Svrhovit.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti