Cjepiva protiv koronavirusa sigurna za ljude s reumatskim bolestima

Čini se da su cjepiva protiv koronavirusa sigurna za osobe s reumatskim i mišićno-koštanim bolestima i vjerojatnost da će izazvati napade, naglo pogoršanje simptoma osnovne bolesti, manja je od pet posto, otkrili su znanstvenici

Cijepljenje protiv covida, ilustracija.

 

Nalazi su se temeljili na podacima od 5121 pacijenta u 30 zemalja.

U manje od jedan posto pacijenata nakon cijepljenja, javili su se ozbiljni napadi osnovne bolesti, utvrdili su znanstvenici.

Općenito, vjerojatnije je da će se pogoršanja simptoma pojaviti kod pacijenata s aktivnom bolešću, prema izvješću objavljenom u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases.

- Važno je napomenuti da se pogoršanja bolesti mogu pojaviti kao dio ... bolesti, a opaženi postoci pogoršanja osnovne bolesti kompatibilni su s prirodnom poviješću bolesti, a ne nužno uzrokovani cjepivima protiv virusa SARS-CoV-2 - rekao je dr. Pedro Machado s University College London.

Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 72 godine, a većina su bile žene.

Mnogi su imali upalne bolesti zglobova, bolesti vezivnog tkiva ili vaskulitis i primali su različite kombinacije antireumatskih lijekova, imunosupresiva i drugih lijekova.

Većina ih je primila cjepivo Pfizer/BioNTech (70 posto), a slijede ih AstraZeneca (17 posto) i Moderna (8 posto).

- Naši nalazi trebali bi pružiti sigurnost reumatolozima, drugim zdravstvenim djelatnicima i primateljima cjepiva te promicati povjerenje u sigurnost cijepljenja protiv koronavirusa kod ljudi s upalnim reumatskim bolestima - rekao je dr. Machado.

 

Hina

 

Povezane vijesti