REVOLUCIJA U TEHNOLOGIJI Microsoft dizajnira novu dodatnu opremu za osobe s invaliditetom

Na izradi nove dodatne opreme Microsoft je surađivao sa zajednicom osoba s invaliditetom koja je, tvrdi se, oduševljena ovim revolucionarnim inovacijama

Microsoft, osobe s invaliditetom

 

Tehnološki gigant Microsoft predstavio je kolekciju prilagodljivih uređaja kojima je cilj olakšati osobama s invaliditetom korištenje računala. Vijest zvuči sjajno, s tim da mnoge osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj i neće uskoro uživati u toj usluzi jer žive u ruralnim sredinama te nemaju brzi internet.

Tvrtka je prošlog tjedna na svom godišnjem Microsoft Ability Summitu izjavila da planira uvesti 'ekosustav prilagodljivih dodataka' - ma što to značilo, protumačite sami - no uglavnom se te nove inovacije svode na prilagodljivi miš i tipkovnicu.

- Tradicionalni miš i tipkovnica mogu predstavljati prepreku za nekoga s ograničenom pokretljivošću - naveo je Dave Dame, direktor zadužen za osobe s invaliditetom u Microsoftu u blogu tvrtke.

- Ovi prilagodljivi dodaci mogu obavljati različite funkcije, čime se ublažava bol za one kojima je teško izvući maksimum iz svog računala - veli Dame.

Prilagodljivi miš se može opremiti 3D ispisanim repovima i drugim modifikacijama kako bi se uistinu personalizirao, dok adaptivne tipke mogu zamijeniti ili povećati tradicionalnu tipkovnicu. Ozbiljno je prionula radu ekipa zadužena za taj posao jer prilagodljivi gumbi mogu biti opremljeni d-padom, joystikom ili tzv. dvostrukim gumbom.

Nova dodatna oprema temelji se na Microsoftovom radu na razvoju Xbox Adaptive Controllera, koji je utemeljen 2018. godine. Na izradi nove dodatne opreme Microsoft je surađivao sa zajednicom osoba s invaliditetom koja je, tvrdi se, oduševljena ovim revolucionarnim inovacijama.

Budite strpljivi, najavljeno je da će nova tehnologija biti dostupna tek ove jeseni. Možda i kasnije, ako njihov razvojni tim zadužen za tehnologiju nešto ne zafrkne. A događa se i događalo se u prošlosti.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti