Uzimanje tableta protiv bolova u trudnoći može rezultirati komplikacijama

Izgledi da se u žena koje tijekom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije veći su za 50 posto nego u onih koje to ne čine, otkrilo je istraživanje

Trudnica, ilustracija.

 

Istraživači sa Sveučilišta u Aberdeenu otkrili su da među ženama koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prijevremenih poroda, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenčadi.

Oko 30 do 80 posto žena diljem svijeta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tijekom trudnoće, a to su gripa, groznica ili reumatološka stanja.

Tijekom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova: paracetamola, ibuprofena, aspirina, diklofenaka i naproksena.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u razdoblju od 2008. do 2015.

Iako su regulatorna tijela rekla da je paracetamol siguran za trudnice, upozorili su da se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smjeli uzimati poslije tridesetog tjedna trudnoće.

Znanstvenica Aikaterini Zafeiri sa Sveučilišta u Aberdeenu kazala je da bi buduće majke prije uzimanja lijekova bez recepta uvijek trebale zatražiti savjet liječnika.

- U svjetlu onoga što smo otkrili u istraživanju, lakoća pristupa lijekovima bez recepta u kombinaciji s mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu, razlog je za brigu - izjavila je Zafeiri.

- Ovo se posebno odnosi na odluke o uzimanju lijekova tijekom trudnoće bez savjeta liječnika - dodala je.

- Trebalo bi upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji s NSAR lijekovima povezano s većim rizikom od komplikacija pa bi trudnice uvijek prije uzimanja bezreceptnih lijekova trebale zatražiti savjet od liječnika ili primalje - tvrdi Zafeiri.

- Smatramo kako je iznimno važno da trudnicama bude dostupno više stručnih savjeta - zaključila je.

 

Hina

 

Povezane vijesti