NIJE DOBRO Većina zemalja s visokim stopama autizma nemaju odgovarajuće stručne intervencije

Pročitajte ovaj tekst, ako ste ga shvatili angažirat ćemo vas za rubriku 'Kutak za stručnjake'. Bit će nam opuštenije, netko valjda shvaća ove pojmove, tek da bi mogao razmišljati

Autizam, ilustracija

 

Što je to autizam, na pragu smo otkrića, objavio je In Portal još nedavno, a opet znanstvena istraživanja nisu dala neke konkretne rezultate.

Evo što piše Naional Library Of Medicine, što nam ne obećava otkriće pravog problema koji uzrokuje autizam. Naime:

'Procjene prevalencije autizma bitne su za informiranje javne politike, podizanje svijesti i razvoj istraživačkih prioriteta. Koristeći sustavni pregled, sintetizirali smo procjene prevalencije autizma u cijelom svijetu.

Ispitali smo čimbenike koji objašnjavaju varijabilnost u procjenama i kritički pregledali dokaze relevantne za hipoteze o biološkim ili društvenim determinantama (odnosno, biološkom spolu, sociodemografskom statusu, etničkoj pripadnosti/rasi i podrijetlu) koje potencijalno mijenjaju procjene prevalencije autizma.

U studenom 2021. u okviru Medlinea izvršili smo pretragu studija o procjeni prevalencije autizma, objavljenih od našeg posljednjeg sustavnog pregleda 2012. Podatke su izvukla dva neovisna istraživača.

Od 2012. objavljeno je 99 procjena iz 71 studije koje ukazuju na globalnu prevalenciju autizma koja se kreće unutar i između regija, s medijanom prevalencije od 100/10 000 (raspon: 1,09/10 000 do 436,0/10 000).

Prosječni omjer muškaraca i žena bio je 4,2. Prosječni postotak slučajeva autizma s istodobnim intelektualnim invaliditetom bio je 33 posto.

Procjene su varirale, vjerojatno odražavajući složene i dinamične interakcije između obrazaca svijesti zajednice, kapaciteta usluga, traženja pomoći i sociodemografskih čimbenika.

Ograničenje ovog pregleda je to što sintetiziranje metodoloških značajki onemogućuje ocjenu kvalitete studija. Naši nalazi otkrivaju povećanje izmjerene prevalencije autizma na globalnoj razini, što odražava kombinirane učinke više čimbenika, uključujući povećanje svijesti zajednice i odgovora javnog zdravlja na globalnoj razini, napredak u identifikaciji i definiranju slučajeva te povećanje kapaciteta zajednice.

Hipoteze koje povezuju čimbenike koji povećavaju vjerojatnost razvoja autizma s varijacijama u prevalenciji zahtijevat će istraživanje s velikim, reprezentativnim uzorcima i usporedivim dijagnostičkim kriterijima autizma i metodama za pronalaženje slučajeva u različitim svjetskim regijama tijekom vremena.'

Pročitajte ovaj tekst, ako ste ga shvatili angažirat ćemo vas za rubriku 'Kutak za sručnjake'. Bit će nam opuštenije, netko valjda shvaća ove pojmove, tek da bi mogao razmišljati.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti