Aplikacija za dijagnosticiranje žutice kod novorođenčadi mogla bi ‘spasiti živote’

Mobilna aplikacija za dijagnosticiranje teške žutice kod novorođenčadi mogla bi spasiti brojne živote u siromašnijim dijelovima svijeta, pokazuju rezultati nove studije

Novorođenče, ilustracija.

 

U studiji, čiji su autori istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Gani, aplikacija pod nazivom neoSCB korištena je za skeniranje očiju više od 300 novorođenčadi u Gani, nakon što je pilot studija provedena na 37 novorođenčadi 2020. godine.

Aplikacija, koju su razvili znanstvenici i inženjeri UCL-a, korištena je za analizu fotografija snimljenih pametnim telefonom kako bi se izmjerilo žutilo u bjeloočnicama novorođenčadi - znak neonatalne žutice.

Studija je usporedila učinkovitost aplikacije s konvencionalnim metodama probira i otkrila da je među 336 testiranih beba ispravno identificirala 74 od 76 novorođenčadi s teškom žuticom.

Studija je pokazala da je to u skladu s preciznošću najčešće metode probira, neinvazivnog uređaja poznatog kao transkutani bilirubinometar koji je identificirao svih 76 beba sa žuticom.

Terence Leung s UCL-a, koji je razvio tehnologiju za aplikaciju, rekao je da je studija pokazala da je aplikacija jednako dobra kao i komercijalni uređaji koji se preporučuju.

Dodao je da je potreban samo pametan telefon koji je puno jeftiniji od komercijalnog uređaja.

- Nadamo se da će se naša tehnologija, nakon što se uvede u široku upotrebu, moći koristiti za spašavanje života novorođenčadi u dijelovima svijeta koji nemaju pristup skupim uređajima za probir - rekao je.

Voditeljica studije Christabel Enweronu-Laryea sa Sveučilišta u Gani rekla je da je metoda aplikacije bila ‘prihvatljiva’ za majke u urbanim i ruralnim područjima koje su sudjelovale u studiji.

Žutica je česta i obično bezopasna kod novorođenčadi. No u teškim slučajevima, bilirubin, pigment koji uzrokuje žutu boju kože, može ući u mozak i dovesti do smrti ili gubitka sluha, zastoja u razvoju i neuroloških stanja.

Od teške žutice umre oko 114.000 novorođenčadi svake godine i uzrokuje 178.000 slučajeva invaliditeta u svijetu.

U većem riziku od teške žutice su bebe u siromašnijim zemljama.

 

Hina

 

Povezane vijesti