Predstavljen teleskop buduće križevačke zvjezdarnice

Križevačka Udruga P.O.I.N.T. s partnerima na projektu SPARK (Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca) predstavila je u ponedjeljak građanstvu novi teleskop u sastavu buduće Križevačke zvjezdarnice i prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj

Galaksija Trokut.

 

O svojstvima i mogućnostima teleskopa govorio je voditelj projekta Andrej Dundović, astrofizičar i kozmolog.

Vrijednost projekta SPARK je veća od dva milijuna i 900 tisuća kuna odobrenih iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Kompletirani teleskop buduće zvjezdarnice ima glavno hiperbolno zrcalo promjera 40 centimetara, a žarišna duljina od 3250 mm omogućit će povećanja za promatranje individualnih kratera na Mjesecu. Pedeset kilograma težak teleskop bit će postavljen deset metara iznad tla i zaštititi petmetarskom astronomskom kupolom.

Projekt SPARK sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Projektom SPARK Križevci će imati zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe i spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku svemira i teorijsku fiziku.

 

Fotografija: Open University COAST 

Hina

 

Povezane vijesti