ZABRANA POBAČAJA U AMERICI Odvjetnici se plaše da bi prava osoba s invaliditetom mogla biti sljedeća

Ovom se odlukom napada temeljno pravo na privatnost i suštinski zakonit postupak, zanemaruje presedan i drastično sužava opseg prava zaštićenih Četrnaestim amandmanom našeg Ustava, napomenula je Julia Bascom

Žena s invaliditetom

 

Povijesna odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se ukida ustavno pravo na pobačaj u toj zemlji imat će duboke posljedice za osobe s invaliditetom, kažu stručnjaci, potencijalno se proširujući daleko izvan reproduktivne skrbi.

Očekuje se da će taj potez Vrhovnog suda dovesti do zabrana pobačaja u otprilike polovici američkih država. Pišući za osobe s invvaliditetom, sudac Samuel Alito nazvao je tu odluku izuzetno pogrešnom i rekao da se mora poništiti.

- Odluka Vrhovnog suda katastrofa je za osobe s invaliditetom - kaže Julia Bascom, izvršna direktorica mreže za samozastupanje osoba s autizmom.

Bascom i drugi zagovornici prava Osi populacije istaknuli su da je veća vjerojatnost da će osobe s teškoćama u razvoju biti žrtve seksualnog napada i da neke osobe ne mogu sigurno iznijeti trudnoću do kraja zbog svojih dijagnoza ili (ne)adekvatnog liječenja. Osim toga, rekli su da će ova presuda kojom se ograničava pristup skrbi o pobačaju u velikim dijelovima zemlje nerazmjerno utjecati na osobe s invaliditetom za koje postoji veća vjerojatnost da će živjeti u siromaštvu i imati poteškoća pri putovanju kako bi dobili takve usluge.

- Ova će odluka prouzročiti teške, a u mnogim slučajevima i smrtonosne tjelesne ozljede za previše osoba s invaliditetom, osobito onih koji se već suočavaju s najvećim preprekama u pristupu reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi, dakle osobe s niskim primanjima, osobe s invaliditetom i osobe s invaliditetom unutar LGBT zajednice - rekla je Maria Town, predsjednica i izvršna direktorica Američke udruge osoba s invaliditetom (AAPD).

Ali posljedice za osobe s invaliditetom mogle bi biti puno šire, kažu odvjetnici koji zastupaju prava ljudi s tjelesnim ili intelektualnim teškoćama.

Primjerice, sudac Clarence Thomas napisao je da bi sud trebao preispitati tri druge odluke koje se oslanjaju na slično pravno obrazloženje, jednu koja se odnosi na pravo na kontracepciju, drugu koja ukida zakone o sodomiji i slučaj koji legalizira gay brak.

I to je zabrinulo zagovornike osoba s invaliditetom, naime da bi odluka Vrhovnog suda mogla utjecati i na cijeli niz drugih zaštita građanskih prava.

- Ovom se odlukom napada temeljno pravo na privatnost i suštinski zakonit postupak, zanemaruje presedan i drastično sužava opseg prava zaštićenih Četrnaestim amandmanom našeg Ustava – napomenula je Julia Bascom. - Čineći to, prijeti osobnim pravima osoba s invaliditetom vezanim uz brak, intimnost, sterilizaciju, medicinsku skrb, stanovanje, govor i više.

Ako ste osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, dakle, dobro promislite hoćete li podržati inicijative koje promiču zabranu pobačaja. Hoćete li se priključiti pokretu 'Hod za život' vaša je privatna stvar, no posljedice mogu biti uistinu nezgodne.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti