Kojeg kućnog ljubimca nabaviti kako bi ublažila socijalnu izoliranost, usamljenost i stres

PITANJE: V.S. (38) Osoba sam s invaliditetom i razmišljam o nabavi kućnog ljubimca. Zanima me kojeg kućnog ljubimca nabaviti kako bi ublažila socijalnu izoliranost, usamljenost i stres

 

ODGOVOR: Brojna znanstvena istraživanja dokazala su da kućni ljubimci imaju puno blagodati za psihofizičko zdravlje čovjeka te se koriste i u terapijske svrhe.

Kućni ljubimci sa svojim vlasnicima grade stabilan i blizak odnos. To je posebno vidljivo kod osoba koje većinu vremena provode “u četiri zida” i kojima je kontakt s ljudima vrlo ograničen. Ljubimci su trajno fizički prisutni i često odvraćaju vlasnikove misli od teških psihičkih simptoma, uznemirujućih iskustava, čak i suicidalnih misli.

Svaka životinja traži brigu i pažnju, te ako ne možete pružiti isto, nije najpametnija opcija uzimati kućnog ljubimca. Ukoliko ipak želite i trebate nekoga za suživot, držite se osnovnih karakteristika svih životinja i toga kakva vam energija treba. Na osnovu toga ćete napraviti pravi izbor. Uostalom, jednom kada postane dio vašeg doma i vaše obitelji, zavoljet ćete je, koje god vrsta bila.

RIBICE

Životni vijek ribica u akvariju je tri do pet godina. Idealne su kao kućni ljubimci djeci mlađoj od 10 godina. Akvarij s biljkama i ostalim ukrasima može postati i ukras vašeg doma bez obzira na veličinu. Ribe će rasti onoliko koliko imaju prostora, ali općenito se smatra da je za 1 cm dužine ribe potrebna 1 litra vode. Voda iz slavine nije pogodna za punjenje akvarija zbog količine klora koji sadrži te ga treba ukloniti specijalnim pripravcima.

PAPIGE

Životni vijek papiga je različit ovisno vrsti. Tigrice žive 10-ak godina, nimfe od 20 do 25 godina, dok are i pojedine veće vrste mogu živjeti i preko 70 godina. Za držanje tih životinja potrebna je krletka dovoljno velika da svaka papiga ima mjesta raširiti krila. Male papige su lakše za održavanje od velikih. Vrlo su inteligentne životinje koje zahtijevaju interakciju i pažnju vlasnika te vole kad im se priča.

HRČCI, ZAMORCI I KUNIĆI

Životni vijek hrčka iznosi od 2 do 3 godine, zamorca od 4 do 8, a kunića 8 do 10 godina. Od opreme vam je potreban kavez, stelja, hranilica, pojilica, igračke i kućica. Iako su mali, iziskuju malo više brige i čišćenja, stoga nisu baš namijenjeni djeci mlađe dobi. Prilikom kupnje obratite pažnju na temperament životinje, jer se on razlikuje od životinje do životinje. Neki se vole maziti, dok su drugi povučeni. Kunići moraju imati dovoljno dnevne aktivnosti.  Provedu li većinu vremena zatvoreni u kavezu, živjet će kraće i imat će slabiju kvalitetu života. Loše podnose stresne situacije, osjetljivi su na propuh i ekstremne temperature, bilo da se radi o velikim vrućinama ili o hladnoći. Možete ih puštati da se slobodno kreću po stanu, no pripazite na strujne žice i kućne biljke koje mogu biti toksične i štetne po njihovo zdravlje. Svog kunića morat ćete voditi veterinaru na rezanje zubi i noktiju svaka 2 do 3 mjeseca, pa morate računati i na taj trošak. Vrlo su umiljati i vole se maziti.

MAČKE

Kućni ljubimac kojeg opisuju kao najsamostalnijeg ima umirujuće djelovanje na vlasnika i zahtijeva manje pažnje od psa. Moguće je ostvariti veliku interakciju, a žene vlasnice mački smatra se inteligentnima i samostalnima.

Mačke žive između 10 i 17 godina. Za život u kući ili stanu trebat ćete posudu za obavljanje nužde (s pijeskom). Mačka voli imati miran i topao kutak u koji ćete smjestiti njezinu košaru s mekanim jastukom za spavanje i ljenčarenje, u kojem će provesti čak dvije trećine dana, odnosno oko 16 sati. Za održavanje njezine dlake bit će vam dovoljan češalj ili četka i specijalizirani šampon. Kako bi smanjili mogućnost grebanja po namještaju, kupite svojoj mački grebalicu. Mačke su vrlo samostalne, zaigrane i privržene. Jako se vole maziti, ali ne na naredbu već kada one to odluče.

PAS

Odavno vezani za ljude, zbog čega ih nerijetko i nazivaju čovjekovim najboljim prijateljem, smatraju se dobrim izborom za sve dobne skupine i karaktere ljudi. Neka istraživanja tvrde da se maženjem psa snižava krvni tlak i usporava puls, a zahtijevaju i fizičku aktivnost.

Životni vijek pasa ovisi o pasmini i kreće se od 9 do 20 godina. Prije odabira psa dobro se informirajte o karakteristikama pasmine, kako ne bi uslijedila neugodna iznenađenja. Svaka životinja ima svoj karakter. S odgojem pasa potrebno je započeti već u najranijoj dobi i provoditi ga postepeno. Ako ne znate ništa o dresuri, taj posao povjerite stručnjacima u školama za dresuru. U sve aktivnosti je dobro uključiti i dijete jer se odnos prema životinjama uči. Psi su uglavnom odane životinje, vrlo su ovisni o čovjeku i zahtijevaju mnogo brige, najviše od svih do sad spomenutih životinja – od hranjenja do šetnji, barem tri puta na dan po pola sata. Želite li omogućiti svom psu kvalitetan život, potrebno je svakodnevno održavati higijenu i redovito ga voditi veterinaru kako biste spriječili nastanak bolesti.

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali odluku.

In Portal