DOBRA VIJEST Glasovita farmaceutska tvrtka namjerava uključiti osobe s invaliditetom u klinička ispitivanja

Osobe s invaliditetom često su isključene iz kliničkih ispitivanja, što ograničava ono što se zna o tome kako će novi tretmani utjecati na ljude s različitim zdravstvenim stanjima

Osoba s invaliditetom u klinici

 

Vjerojatno ste se već zapitali zašto osobe s invaliditetom do danas nisu bile uključene u klinička ispitivanja koja, primjerice, traže lijekove za multiplu sklerozu ili mišićnu distrofiju.

Odgovor je jednostavan: rizik je golem, umre li osoba s invaliditetom na liječničkom stolu ugrožena vam je znanstvena karijera. Čini se da se takva kukavička znanstvena politika ipak mijenja. Na internetu smo, u tom smislu, 'izrudarili' jedan tekst koji, u duhu autorske slobode, a u želji da prenesemo činjenice, posuđujemo sa stranice disabilityscoop.com.

Osobe s invaliditetom često su isključene iz kliničkih ispitivanja, ograničavajući ono što se zna o tome kako će novi tretmani utjecati na ljude s različitim zdravstvenim stanjima.

Sada velika farmaceutska kompanija želi to promijeniti. Bristol Myers Squibb kaže da će surađivati ​​s neprofitnom organizacijom pod nazivom Disability Solutions na preporukama za 'učinkovito poboljšanje pristupa, angažmana, brzine upisa i sudjelovanja osoba s invaliditetom u kliničkim ispitivanjima, kako bi se osiguralo da sve skupine pacijenata odražavaju populaciju stvarnog svijeta i usklađeno s epidemiologijom studija bolesti'.

Inicijativa Disability Diversity in Clinical Trials, ili DDiCT, dio je šireg napora tvrtke - jednog od najvećih svjetskih proizvođača lijekova - da poveća uključenost onih koji se nose s izazovima invaliditeta.

- Osobe s invaliditetom izostavljene su iz razgovora o različitosti i uključenosti u naše znanstvene napore, unatoč tome što su najveća podzastupljena skupina na svijetu kada se o tome radi. Stoga je bitno da proširimo opseg medicinskih ispitivanja i istraživanja - rekla je Tinamarie Duff koja vodi organizaciju Disability Advancement Workplace Network.

Dobra je ovo vijest za brojne osobe koje nestrpljivo iščekuju spasonosne lijekove i terapije za svoje tegobe uzrokovane invaliditetom. Ali, zaboga, nitko ih na klinička ispitivanja nije ni pozivao. U ovoj se priči, dakle, ne traže laboratorijski zamorci, nego ljudi od mesa, duha, i karaktera.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti