DOBRA VIJEST Amerikanci ulažu stotinu milijuna dolara za istraživanje autizma

Često se, kad je o autizmu riječ, postavljaju pogrešne dijagnoze, djeca ulaze u zrelu dob kao autistične osobe, a zapravo su patile od posve drugog poremećaja iz spektra

Autizam, ilustracija

 

Dug je i trnovit put do spoznaje što je to autizam, koji pogađa sve više mališana diljem svijeta, slažu se gotovo svi stručnjaci koji su svoj radni vijek i znanstvenu reputaciju uložili u istraživanje ovog poremećaja.

Često se, kad je o autizmu riječ, postavljaju pogrešne dijagnoze, djeca ulaze u zrelu dob kao autistične osobe, a zapravo su patile od posve drugog poremećaja iz spektra. Dakle, cijelo to vrijeme nije im osigurana odgovarajuća, stručna skrb. Kako autizam utječe na razvoj osobe, mentalno zdravlje i starenje, kako te ljude integrirati u obrazovni sustav i tržište, eh takva istraživanja do danas nisu kvalitetno provedena.

Svjesni su toga Amerikanci te je njihova Federalna agencija za zdravlje prošli tjedan najavila kako će u narednih pet godina investirati 100 milijuna dolara u istraživačke projekte koji imaju za cilj riješiti enigmu zvanu autizam. Tako će, logično, i osobe s autizmom biti za golemi iskorak bliže dostojnom životu, životu koji nije obilježen stigmom i nerazumijevanjem.

Kroz program Autism Centers of Excellence, ova inicijativa podupire projekte za proširenje razumijevanja dijagnoze autizma, uzroka i intervencija te za 'olakšavanje inovativnih i isplativih usluga za osobe s autizmom tijekom cijelog životnog vijeka', kažu iz rečene Federalne agencije.

Kao dio programa, svaki istraživački centar unutar ovog programa će se usredotočit će se na određeno tematsko područje, okupljajući timove stručnjaka iz više institucija. Centri će uspostaviti vanjske savjetodavne odbore koji će uključivati ​​roditelje osoba s autizmom ili same osobe iz ovog spektra te će međusobno podijeliti rezultate svojih istraživanja.

Primjerice, Sveučilište Columbia svoje će istraživanje usmjeriti na dojenčad s visokim genetskim rizikom od autizma i drugih neurorazvojnih stanja, ispitivanje odnosa između autizma i poremećaja spavanja bit će predmetom interesa Sveučilišta Stanford i Sveučilišta Sjeverne Karoline te razvojem mozga i poremećajem ponašanja, od djetinjstva do adolescencije. Program uključuje i ispitivanje kvalitete medicinskih usluga, razvoj novih metoda dijagnostike autizma, a uz ostalo će se istraživati i kako stare osobe s autizmom, razvoj njihovog emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Put do potpunog razumijevanja autizma možda jest vijugav, no američka inicijativa ukazuje na činjenicu da je znanstvena zajednica spremna prihvatiti ovaj izazov. Skandinavci su čak i korak ispred Amerikanaca. Norvežani i Danci, primjerice, sve više takvim osobama otvaraju prostor na tržištu rada, ponajprije u trgovačkim centrima. Otkako zapošljavaju osobe s autizmom, zadovoljni kupci tvrde da kod njih police s robom nikada nisu bile urednije.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti