DOBRO JE ZNATI Tjelesna aktivnost brzo može djecu s razvojnim teškoćama maknuti od pametnih telefona

Ako je vjerovati roditeljima mališana s razvojnim teškoćama koji su sve ovo primijenili u praksi, već nakon par mjeseci tjelesnih aktivnosti nisu mogli prepoznati svoje dijete, sada veselo, razigrano i maštovito. Pametni telefoni postali su im glupi

Dijete s razvojnim teškoćama u igri

 

Spadate li i vi među one roditelje djece s teškoćama u razvoju koja sate provode igrajući video igrice, pritom angažirajući samo prstiće i malo moždanih vijuga? Onih 'još samo deset minuta' pretvara se u sate, sve dok svom klincu ili klincezi, živaca napetih kao struna, ne otrgnete pametni telefon i pošaljete ih na spavanje, za kaznu bez čokoladnog mlijeka?

Za vas postoje jednostavna rješenja i, što je najbolje, sve to sa svojim djetetom možete raditi u kući. Ukratko, riječ je o tjelesnoj aktivnosti.

Kako to navode stručnjaci, prednosti tjelesne aktivnosti uključuju poboljšanu kardiovaskularnu kondiciju, smanjeni rizik od prekomjerne tjelesne težine te povećanu snagu kostiju i mišića. Također postoji veza između tjelesne aktivnosti i poboljšanog mentalnog zdravlja te koncentracije.

Djeca s razvojnim teškoćama koju su roditelji izbavili iz ralja video igara, kako to pokazuju istraživanja, tjelesnom su aktivnošću postala samopouzdanija i bolja u školi, a pametne su telefone počeli koristiti razborito i sa svrhom.

Ponajprije, tjelesna aktivnost u kući trebala bi biti zabavna. Ako vaše dijete doživi zadovoljstvo dok je aktivno, to će ga motivirati da poželi to ponovno učiniti. Roditelj mora razviti pozitivnu vezu između onoga što dijete voli i tjelesne aktivnosti. Za stariju djecu možete iskoristiti njihovu ljubav prema video igricama kao poticaj: ako se igraš pola sata u parku, isto toliko možeš igrati i svoju video igricu.

Drugu djecu motiviraju nagrade kao što su slatkiši ili šetnja s kućnim ljubimcem. Za stariju djecu saznanje o utjecaju većeg kretanja na tjelesno i mentalno zdravlje može biti najmoćniji poticaj. I ne zaboravite, za svu djecu pohvale roditelja, braće ili sestara mogu biti najbolji način za motivaciju.

Jedna majka savjetuje da u dnevnoj koristite ono što imate. Ako imate lopte, čunjeve, rekete i palice, razmislite kako možete napraviti zabavnu igru ​​koja potiče vaše dijete na aktivnost.

Razmislite i o tome kako se drugi kućanski predmeti mogu koristiti kao oprema. Na primjer, kante mogu postati mete, namještaj može postati prepreka, a kreda se može koristiti za stvaranje vlastitih 'oznaka igrališta' na bilo kojem vanjskom označenom području. Takve su tjelesne aktivnosti sigurne, a vaše je dijete nakon njih veselo i zdravo iscrpljeno. Prije spavanja i zaborave pitati za čokoladno mlijeko.

Iznimno je važno da tjelesne aktivnosti budu prilagođene sposobnostima mališana s teškoćama u razvoju. Nikako ih ne treba nagovarati na aktivnosti koje mogu odraditi njihovi vršnjaci bez teškoća. Umjesto toga, fokus bi trebao biti stavljen na naglašavanje sposobnosti vašeg djeteta jer to može pomoći u jačanju njegovog samopouzdanja, samopoštovanja i motivacije da se više kreće.

Jedna majka naglašava kako je od presudne važnosti da svoje dijete uključite u odluke o sudjelovanju u tjelesnim aktivnostima. Oni su ovdje 'stručnjaci' jer su iskusili fizičke aktivnosti u školi pa dobro znaju što njihova tijela mogu, a što ne.

Svaki roditelj, dakle, može biti instruktor tjelovježbe za svoje dijete, samo je potrebna mašta, upornost i dobra volja. A djetetu treba samo sigurno okruženje i osjećaj da je voljeno. Taj osjećaj ne može dobiti u video igrama.

Ako je vjerovati roditeljima mališana s razvojnim teškoćama koji su sve ovo primijenili u praksi, već nakon par mjeseci tjelesnih aktivnosti nisu mogli prepoznati svoje dijete, sada veselo, razigrano i maštovito. Pametni telefoni postali su im glupi.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti