SAMO ZA BOGATE Kako roboti mogu pomoći u rehabilitaciji djece s autizmom

Današnji roboti dizajnirani su kako bi pomogli djeci s autizmom u učenju različitih društvenih, emocionalnih, komunikacijskih i kognitivnih vještina

Dijete s autizmom i robot

 

Ako su vam se računi ispraznili već par dana nakon što ste dobili plaću, a remen istanjio od silnog stezanja, ovaj vam tekst i neće biti od koristi. Jer ovdje je riječ o grozomorno skupoj 'igrački' koju si mogu priuštiti samo bogati.

Već smo pisali o robotima kao pouzdanim prijateljima djece s različitim teškoćama u razvoju, a pogotovo mališanima s autizmom. Stručnjaci za ovaj poremećaj iz spektra ističu kako su se roboti dokazali kao sjajni 'predavači' onoj djeci koja imaju problema u usvajanju školskog gradiva.

Za razliku od roditelja koji često nemaju strpljenja pomagati svojoj djeci s autizmom u učenju, roboti mogu davati predvidljive odgovore iznova i iznova. Ponavljaju stvari i ponašaju se na dosljedan način, što je vrlo važno za pomoć djeci s autizmom da bolje uče.

Kako to tvrde znanstvenici, djeca s autizmom često doživljavaju tjeskobu u interakciji s ljudima oko sebe, uključujući svoje vršnjake, skrbnike i učitelje. Često to kod takve djece uzrokuje anksioznost, a ponekad i nekontrolirano ponašanje i agresivnost. S obzirom na činjenicu da se mnoge vještine - uključujući komunikacijski, kognitivni i jezični razvoj - uče promatranjem drugih i interakcijom s njima, djeca s autizmom 'teže odrastaju'. Naprosto zbog toga što drugačije percipiraju svijet oko sebe.

Još prije dva desetljeća roboti su postali dijelom istraživanja djelotvorne rehabilitacije autističnih mališana. Tehnologija je napredovala neopisivo brzo, pa su današnji roboti dizajnirani kako bi pomogli djeci s autizmom u učenju različitih društvenih, emocionalnih, komunikacijskih i kognitivnih vještina.

Pritom se robot koristi kao utjelovljena forma tehnologije koja pruža visoku razinu jednostavnosti, dosljednosti i predvidljivosti, što bitno poboljšava angažman djece s autizmom u učenju i drugim aktivnostima. Dakle, kada dijete komunicira s robotom, lakše mu je naučiti vještine koje su prenosive u njihov svakodnevni život.

Na tržište je upravo došao jedan jeftiniji model robota koji je oduševio djecu s autizmom i njihove roditelje. Cijena? Prava sitnica za prosječnog hrvatskog građanina - dvije i pol tisuće eura.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti