ZLO I NAOPAKO Zakonodavci odustaju od zabrane uporabe uređaja za elektrošokove za osobe s invaliditetom

'Elektrošokeri za smirivanje' osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj se ne primjenjuju i zakonski su zabranjeni. No treba pitati članove njihovih obitelji jesu li takve osobe žrtve nekih drugih metoda institucionalnog zlostavljanja. Njihov bi nas odgovor, vjerojatno, slomio i uznemirio

Prosvjed protiv elektrošokera

 

Unatoč pritisku brojnih organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom, američki Kongres nije podržao zakonski prijedlog zabrane elektrošokera koji se primjenjuju na nekim ljudima s teškoćama u razvoju, ponajprije na onima s intelektualnim oštećenjima i s autizmom.

Godinama su te organizacije detaljno izvještavale zakonodavce s Capitol Hilla o brojnim kršenjima ljudskih prava osoba s intelektualnim teškoćama, pritom dobili podršku svekolike javnosti, no uzalud.

- Pobijedili smo 2020., ali je zabrana upotrebe ovih uređaja, koju je donijela američka Uprava za hranu i lijekove, poništena zbog tehničkih razloga samo godinu dana kasnije. Organizacija Arc i naši partneri koji zagovaraju prava osoba s invaliditetom tražili su od Kongresa da stane na kraj ovom barbarskom tretmanu u zakona, i ostali šokirani kada naša zakonska inicijativa nije prošla na glasanju - rekao je Peter Berns, izvršni direktor organizacije The Arc.

Ova organizacija razvila je mrežu ogranaka s više od šest stotina udruga i reklo bi se da je bila moćan lobist među kongresmenima te u američkom Senatu. Stoga su, kako sami kažu, slomljeni odlukom Kongresa da dozvoli daljnju uporabu elektrošokera na osobama s intelektualnim i drugim teškoćama.

Brutalno postupanje prema tim osobama široko je prepoznato kao okrutno, štetno i neučinkovito. Ipak, iz organizacije The Arc u tom smislu ponajprije ističu Judge Rotenberg Center, ustanovu u Massachusettsu koja skrbi o osobama s različitim razvojnim teškoćama, a koja je postala planetarno poznata po svom barbarizmu i primjeni 'svih dopuštenih sredstava' na svojim štićenicima. Pritom su im najdraži upravo elektrošokeri.

- Ova praksa je mučna i predstavlja kršenje osnovnih građanskih prava. Nastavit ćemo se boriti za pravdu za ljude smještene u Judge Rotenberg Centru, radeći s našim partnerima kako bismo zabranu uvrstili u zakonski paket na kraju godine i osigurali da svaki pojedini kongresmen daje prioritet zdravlju i sigurnosti osoba s intelektualnim i razvojnim teškoćama - najavljuje Peter Berns.

Koliko je poznato, 'elektrošokeri za smirivanje' osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj se ne primjenjuju i zakonski su zabranjeni. No treba pitati članove njihovih obitelji jesu li takve osobe žrtve nekih drugih metoda institucionalnog zlostavljanja. Njihov bi nas odgovor, vjerojatno, slomioi uznemirio.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti