SINDROM TUŽNE BRADAVICE Kako vas majčino mlijeko može baciti u duboku depresiju

Osobe sa sličnim stanjima objašnjavaju kako prilikom slučajnog ili namjernog dodira bradavica na grudima doživljavaju nalet negativnih emocija, strah, osjećaj krivnje, tuge, dok neki čak osjete nostalgiju vezanu uz obiteljski dom

Sindrom tužne bradavice

 

Ovih dana društvene mreže preplavljene su sa 'sindromom tužne bradavice', simboličnim nazivom koji su dali Internet i društvene mreže, a koji sindrom pojedini stručnjaci povezuju s D-MAR-om, disforičnim refleksom izbacivanja mlijeka, pri čemu se misli na stanje koje je prisutno kod dojilja.

Tako je TikTok, gdje je 24-godišnja Thaovy Van iz New Yorka iznijela svoje iskustvo, privukao tisuće korisnika koji također iznose slična iskustva. Van je nakon ovoga stekla veliku popularnost. Za portal Huff Post rekla je da osjeća tugu, mještavinu tjeskobe, nelagode i blagi osjećaj katastrofe.

O čemu se zapravo radi? Naime, sam dodir diojke izaziva padanje u depresiju uz intenzivan nalet tuge, iako isti sindrom zapravo još uvijek nema potpuno objašnjenje s medicinskog stajališta.

Ostale osobe sa sličnim stanjima objašnjavaju kako prilikom slučajnog ili namjernog dodira bradavica na grudima doživljavaju nalet negativnih emocija, strah, osjećaj krivnje, tuge, dok neki čak osjete nostalgiju vezanu uz obiteljski dom.

Kako su 'sindrom tužne bradavice' i D-MER u opisu podosta slični, smatra se kako se radi o srodnim poremećajima, a tome u prilog ide i činjenica da se osjetljivost bradavica u većoj mjeri javlja kod ženske populacije. Inače, disforični refleks izbacivanja mlijeka ili D-MER opisan je kao fenomen u kojem žene doživljavaju kratku, ali intenzivnu emocionalnu tugu. Javlja se neposredno prije nego što mlijeko počne izlaziti iz dojki.

Disforija je stanje mentalne nelagode ili tjeskobe koje u takvim slučajevima obično traje tek nekoliko minuta.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti