ALARMANTO UPOZORENJE Čak polovica majki djece s autizmom pati od teškog oblika depresije

Otkriće da majčina depresija ne dovodi do pogoršanja djetetovih simptoma posebno je važno kako bi se ublažio osjećaj krivnje koji mnoge majke osjećaju zbog problema u ponašanju svoje djece

Majka i autistično dijete

 

Biti roditelj djeteta s teškoćama u razvoju nerijetko je zahtijevan posao koji iziskuje strpljenje, iskustvo i staloženost, a ponajviše bezuvjetnu ljubav.

No nisu sve majke, razumljivo, građene od istog materijala. Pokazuje to, uostalom, nova studija znanstvenika iz San Francisca koja otkriva da čak 50 posto majki djece s poremećajem iz spektra autizma pati od težeg oblika depresije. Istraživanje je trajalo godinu i pol dana te je pobilo rezultate prethodnih studija koje su sugerirale da depresija kod majki može uzrokovati veće probleme s mentalnim zdravljem i ponašanjem njihovih mališana s autizmom.

- Otkrili smo da snažniji simptomi depresije kod majki nisu rezultirali povećanjem problematičnog ponašanja djece tijekom vremena, uključujući i obitelji s djetetom iz autističnog spektra koje se suočavaju s kroničnim stresom - rekla je dr.sc. Danielle Roubinov, prva autorica ove studije.

Od ranije je poznato da depresivne majke pokazuju tendenciju bržeg biološkog starenja, uz ostalo i zbog niske razine tzv. hormona sreće te ubrzanog propadanja imunoloških stanica. Takve žene izgledaju prilično oronulo u odnosu na svoje vršnjakinje koje odgajaju dijete bez teškoća u razvoju.

- Stručna briga za mentalno zdravlje roditelja jednako je važna kao i podrška mentalnom zdravlju djece - kaže koautorica studije dr. Elissa Epel, koja je već ostavila dubok trag u području bihevioralnih znanosti.

Otkriće da majčina depresija ne dovodi do pogoršanja djetetovih simptoma, veli ona, posebno je važno kako bi se ublažio osjećaj krivnje koji mnoge majke osjećaju zbog problema u ponašanju svoje djece. Samooptuživanje i krivnja među roditeljima djece s poremećajem autizma uobičajena je pojava i predviđa pogoršanje depresije.

S druge strane, mnoge majke djece s autizmom također su prijavile visoku razinu emocionalne bliskosti i pozitivne interakcije sa svojim mališanima.

Upravo zahvaljujući takvim majkama znanstvenici su osmislili 'tečajeve svjesnosti' kako bi roditeljima pomogli u 'upravljanju stresom'. Nakon što na tim tečajevima podijele iskustva 'sa sebi sličnima', majke se osjećaju bolje i bilježe povećanu razinu endorfina.

Dobar je to put da se majkama olakša teret odgoja autističnog djeteta. Šteta je samo što je put dalek, a napravili smo tek par koraka.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti