DOMAĆE, A ZDRAVO Mediteranska prehrana povezana s manje štetnih ishoda u trudnoći

Istraživači su otkrili da je prehrana bogata povrćem, mahunarkama i ribom - osnovnim namirnicama mediteranske prehrane - povezana s manjim rizikom od preeklampsije i gestacijskog dijabetesa. Ova veza bila je još izraženija kod trudnica starijih od 35 godina

Riba na tanjuru, ilustracija.

 

Fino, a zdravo? Je li to neka smicalica, trik? Možda znanstvena-fantastika? Ako je suditi po studiji koja je između 2010. i 2013. proučavala prehranu 7798 žena iz Sjedinjenih Američkih Država - nije.

Sudionice u studiji su zamoljene da ispune upitnik o svojim prehrambenim navikama u prvom tromjesečju trudnoće. Prehrana je procijenjena na temelju unosa devet vrsta namirnica - povrća, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe, omjera mononezasićenih i zasićenih masnoća, crvenog i prerađenog mesa te alkohola - i uspoređena s ‘prosječnom’ mediteranskom prehranom.

Dvadeset posto žena uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu JAMA Network Open, bilo je pretilo na početku studije, a jedna od deset žena bila je u dobi od 35 ili više godina.

Visoki rezultati na upitniku - dakle prehrana vrlo slična mediteranskoj - bili su povezani s 21 posto nižim rizikom od bilo kakvih nepovoljnih ishoda trudnoće, kao što je prijevremeni porod, rađanje djeteta malog za gestacijsku dob i mrtvorođenjem. Konkretno, došlo je do smanjenja rizika od gestacijskog dijabetesa od 37 posto, te 28 posto manjeg rizika od preeklampsije i eklampsije. Ovo su vrlo ozbiljni poremećaji krvnog tlaka koji se mogu pojaviti za vrijeme trudnoće.

- Ova multicentrična, populacijska studija potvrđuje da je zdraviji obrazac prehrane povezan s nižim rizikom od nepovoljnih ishoda trudnoće, a najuzbudljiviji je 28 posto manji rizik od preeklampsije - stoji u priopćenju dr. Natalie Bello, jedne od autorica studije i ravnateljice istraživanja hipertenzije na Srčanom institutu Smidt.

- Važno je da je ova veza između mediteranske prehrane i manjeg rizika od nepovoljnih ishoda trudnoće uočena u geografski, rasno i etnički raznolikoj populaciji - ističe Bello.

Povezanost između prehrane i smanjenja rizika bila je još izraženija kod žena u studiji koje su bile starije od 35 godina.

- Ova otkrića pridodaju sve većem broju dokaza koji pokazuju da mediteranska prehrana može imati važnu ulogu u očuvanju zdravlja žena tijekom cijelog života, uključujući i trudnoću - dodaje dr. Christine Albert, voditeljica Odjela za kardiologiju na Srčanom institutu Smidt, koja nije bila uključena u studiju.

I doista, već smo i mi pisali o mnogim blagodatima mediteranske prehrane. Namirnice su to koje nam nisu egzotične i nedostupne pa nema izgovora, posebno ako čekate prinovu.

 

Damir Fatušić