PROJECT LEONARDO Sony na CES-u predstavio PlayStation 5 kontroler za osobe s invaliditetom

Iz PlayStationa kažu da žele nastaviti podizati ljestvicu kako bi omogućili svakom igraču da iskusi užitak igranja, pa su razvili i na CES-u predstavili kontroler pod kodnim imenom Project Leonardo, namijenjen prvenstveno osobama s invaliditetom

Project Leonardo kontroler.

 

Sonyevi inženjeri projekt su razvili u suradnji sa stručnjacima, članovima zajednice igrača s invaliditetom i programerima, a sve kako bi Project Leonardo postao visoko prilagodljivi komplet sustava kontrola za upravljanje igrama na PlayStationu 5.

- Inspirirala nas je ideja da svi igrači zajedno uživaju u svijetu PlayStationa. Naš tim testirao je više od desetak dizajna sa stručnjacima za pristupačnost, tražeći pristupe koji bi pomogli u rješavanju ključnih izazova učinkovite upotrebe kontrolera - kaže So Morimoto, jedan od Sonyjevih dizajnera.

- Sa stručnjacima i organizacijama kao što su AbleGamers, SpecialEffect i Stack Up, dizajnirali smo visoko konfigurabilan kontroler koji radi u tandemu s mnogim dodacima i integrira se s PlayStation 5 konzolom kako bi ponudio nove načine igranja. Napravljen je za rješavanje uobičajenih izazova s ​​kojima se suočavaju mnogi igrači s ograničenom motoričkom kontrolom, uključujući teškoće u dugotrajnom držanju kontrolera, točno pritiskanje malih skupina gumba i okidača ili optimalno pozicioniranje palca i prstiju na standardnom kontroleru - objašnjavaju iz PlayStationa u priopćenju.

Kontroler sadrži čitav niz izmjenjivih komponenti, uključujući različite oblike analogne palice i tipke različitih oblika i veličina. Igrači mogu ove komponente raspoređivati po želji, a udaljenost analogne palice od kontrolera može se podesiti prema želji igrača. Ove komponente omogućuju igračima da pronađu konfiguraciju koja odgovara njihovoj snazi, rasponu pokreta i posebnim fizičkim potrebama.

Sustav također omogućuje i prilagodbe softvera - gumbi kontrolera mogu se programirati na bilo koju podržanu funkciju, više gumba može se mapirati na istu funkciju, a igrači mogu i kopirati dvije funkcije na isti gumb.

Project Leonardo se može koristiti kao samostalni kontroler ili uparen s dodatnim Project Leonardo ili DualSense bežičnim kontrolerima. Do dva Project Leonardo kontrolera i jedan DualSense bežični kontroler mogu se koristiti zajedno kao jedan virtualni kontroler, pa igrači mogu kombinirati uređaje kako bi odgovarali njihovim igračkim potrebama.

- Budući da igrači mogu prilagoditi Project Leonardo svojim potrebama, ne postoji jedan 'pravi' način konfiguriranja. Želimo ih osnažiti da kreiraju vlastite konfiguracije - kaže Morimoto.

Još jedna bitna stvar - kontroler ne treba držati u rukama pa ga igrači mogu položiti na stol ili na invalidska kolica.

- Zahvalni smo svima u zajednici koji su se zalagali za veću pristupačnost igara. Vi ste razlog zašto radimo svoj posao i vaša nas strast nadahnjuje svaki dan. Za nas je doista privilegija stvarati proizvode koji bolje služe vašim potrebama - zaključuju iz Sonyja.

Zasad još nije poznato kada bi se ovaj kontroler mogao naći u prodaji i po kojoj cijeni, ali bi svakako mogao potaknuti još neodlučne osobe s invaliditetom na igranje.

 

Izvor: Vidi.hr/PlayStation.Blog

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti