INKLUZIVNA LJEPOTA L’Oréal nastoji učiniti šminku pristupačnijom uz pomoć tehnologije

Ovaj veliki kozmetički brend predstavio je uređaj za koji kažu da će osobama s invaliditetom omogućiti da samostalno nanose šminku

HAPTA

 

Iz L’Oréala kažu da su stvorili pametni aplikator za šminku koji može pomoći osobama s ograničenom pokretljivošću šaka i ruku da jednostavno i samostalno nanesu ruž i koriste drugu šminku.

Uređaj nazvan HAPTA koristi se senzorima i pametnom tehnologijom, a ima i nastavke koji se mogu prilagoditi kako bi pojedincima omogućili da sami otvaraju ambalažu i nanose šminku, kažu iz L’Oréala.

HAPTA se temelji na tehnologiji koja je izvorno razvijena kako bi pomogla stabilizirati i poravnati pribor za jelo kako bi osobe s invaliditetom mogle jesti bez tuđe pomoći.

- Inkluzivnost je u središtu naše inovacije i strategije za tehnologiju ljepote - kaže Barbara Lavernos, zamjenica izvršnog direktora zadužena za istraživanje, inovacije i tehnologiju u L'Oréalu.

- Strastveno smo posvećeni uvođenju novih tehnologija koje osnažuju svijet ljepote i podržavaju i dosežu krajnje želje, očekivanja i nezadovoljene potrebe svakog pojedinca - poručuje Lavernos.

I ovaj uređaj je predstavljen na CES-u, godišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. L’Oréal je rekao da već ove godine planira ‘izbaviti’ uređaj HAPTA sa svojim brendom Lancôme, počevši od aplikatora za ruž za usne. Očekuje se da slijede dodatne vrste šminke.

Naravno da još ne znamo hoće li i kada HAPTA biti dostupna na hrvatskom tržištu, ali nadmetanjem za naklonost svakog kupca u svijetu mode i ljepote osobe s invaliditetom već su poprilično profitirale - o prilagođenoj odjeći dosad smo puno puta pisali, a bitka se očito polako prelijeva i na kozmetičku industriju gdje neki brendovi već od prije misle na osobe s invaliditetom pa tako, primjerice, L'Occitane na većini proizvoda ima naziv proizvoda otisnut i na Brailleovom pismu.

Šminka svakako nije osnovna životna potreba, no možda je upravo činjenica što se borba za veću inkluziju širi u tom smjeru znak da se kao društvo konačno krećemo k apsolutnoj inkluziji.

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti