DISKRIMINACIJA NA DJELU Unatoč zavidnim referencama, žena nije dobila posao jer ima cerebralnu paralizu

Sudu nije trebalo dugo da donese presudu u korist žene s cerebralnom paralizom kojoj je poslodavac sada dužan isplatiti 100 tisuća dolara odštete

Žena s invaliditetom, ilustracija

 

Ponekad se diskriminacija na osnovu invaliditeta i isplati. Pogotovo ako se tom diskriminacijom krše temeljne odredbe Zakona o Amerikancima s invaliditetom.

Pokazuje to slučaj u medijima neimenovane žene koja je, prije nego se prijavila za radno mjesto pomoćnice odgajatelja u predškolskoj dobi, stekla više no dovoljne kvalifikacije za taj posao. Bilo je to u rujnu 2021. godine, u američkoj državi Pennsylvaniji, a poslodavac je bila Excentia Human Services, organizacija koja pruža usluge za odrasle s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Žena je uspješno prošla kroz nekoliko faza procesa zapošljavanja, no prema mišljenju poslodavca imala je jedan nedostatak. Ona je, naime, osoba s cerebralnom paralizom.

Kada je došla na razgovor za posao, predstavnik rečene organizacije zaključio je kako žena ima sve potrebne reference, štoviše, ona će se brzo uklopiti u novo radno okruženje. Par dana kasnije primila je email u kojem je obavještena da 'neće biti zaposlena jer je tvrtka odlučila potražiti drugog kandidata'. Pritom su naveli i njezino 'ograničenje', a to je cerebralna paraliza. Zlo i naopako, reklo bi se.

Uzalud je sirota žena apelirala na poslodavca da uzme u obzir njezin invaliditet ili da je ponovno razmotri za druga radna mjesta. Organizacija koja, eto, skrbi za odrasle i djecu s invaliditetom nije se udostojila ni odgovoriti na njezinu zamolbu.

Ovaj je slučaj sablaznio aktiviste i udruge koje se bore za prava Amerikanaca s invaliditetom, brzo su angažirali odvjetnički tim koji je podnio tužbu tamošnjem sudu. U tužbi se, između ostalog, navodi kako je Excentia prekršila zakon koji 'zabranjuje diskriminaciju na temelju invaliditeta i zahtijeva od poslodavaca da osiguraju razumnu prilagodbu osobama s invaliditetom osim ako bi to uzrokovalo nepotrebne teškoće'.

Sudu nije trebalo dugo da donese presudu u korist žene s cerebralnom paralizom kojoj je poslodavac sada dužan isplatiti 100 tisuća dolara odštete. Možda je to slaba utjeha za poniženje koje je pretrpjela, no svakako solidan iznos s kojim će ležerno tražiti drugi posao.

Takvo što ne bi se moglo dogoditi u Republici Hrvatskoj, zar ne!? Ustvrdite li to pred pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, predočit će vam se uistinu poražavajući podatak o broju pritužbi za diskriminaciju na temelju invaliditeta koje njezin ured prima samo na dnevnoj bazi. Usto biste trebali dobiti i verbalnu pljusku, zaslužili ste.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti