REVOLUCIJA NA GUSJENICAMA Invalidska kolica koja su promijenila živote ljudima slabije pokretljivosti

Kolica su opremljena gusjenicama poput tenka, mogu prolaziti preko kamenja, korijenja, potoka i pijesaka. Mogu micati srušena stabala i orati kroz visoku travu

Kolica na gusjenicama

 

Možda donedavno u svojim kolicima niste mogli proći ni preko grbavog travnjaka u vlastitom dvorištu ili otići do obližnje trgovine jer vam prepreku predstavlja jedna bankina. No došao je kraj vašim mukama, pod uvjetom da imate 'dobro uhranjen' bankovni račun.

Za osobe teže pokretljivosti riječ je o doista revolucionarnom izumu - invalidska kolica za sve terene koje se ne kreću na kotačima već na gusjenicama. Namijenjena su ljudima avanturističkog duha koji do jučer nisu mogli ni sanjati obični odlazak u prirodu, a kamoli nešto izazovnije. Sada osobe koje koriste uobičajena invalidska kolica mogu prokrstariti Antarktikom, otići na afrički safari ili spuštati se niz pješčane dine na Marsu. Za gusjenice nema prepreka, a pokreće ih posebno dizajniran i moćan motor.

Sretnici koji su ih imali prilike koristiti svjedoče kako su im ova kolica doslovce promijenila život. Zbog (itekako) visoke cijene još uvijek nisu osvojila tržište i limitirane su proizvodnje, no u Sjedinjenim Državama mogu se iznajmiti pri obilasku nacionalnih parkova. Kakvo li je to samo iskustvo za ljude koji su šumu vidjeli samo na televiziji, a u ovim kolicima mogu osvajati i planinske vrhove.

Jedan od njih je i mladić koji se odaziva na ime Cory Lee, svjetski je putnik i posjetio je 40 zemalja na sedam kontinenata. Ono što ga je silno iritiralo kao pustolova jest činjenica da u svojim modernim invalidskim kolicima nikada nije istražio glasoviti nacionalni park Cloudland Canyon, u njegovoj rodnoj državi Georgiji. Sada je njegov san ostvaren zahvaljujući odluci menadžmenta parka da nekoliko ovih kolica bude ponuđeno za iznajmljivanje.

Nakon obilaska parka, Cory od uzbuđenja noćima nije mogao spavati. Adrenalin je pokretao njegovo tijelo, a gusjenice vukle kolica. Jedino su se žalili medvjedi i vukovi, svakojaka divljač, jer ova su kolica ipak znatno bučnija od onih običnih.

Zanimljivo je kako je proizvođač opisao modele Action Trackchair: opremljeni su gusjenicama poput tenka, mogu prolaziti preko kamenja, korijenja, potoka i pijesaka. Mogu micati srušena stabala i orati kroz visoku travu. Svladavanje uspona za ova je kolica ležeran zadatak.

Aktivisti i zagovornici prava Amerikanaca s invaliditetom u posljednje vrijeme apeliraju na nadležne institucije da se ova kolica osiguraju svim ljudima teže pokretljivosti, a desetak nacionalnih parkova spremno se odazvalo na njihov poziv.

Još je rano govoriti o tome kada će kolica na gusjenicama biti dostupnija i onima lakšeg novčanika. Zaista su enormno skupa, no visoka je i cijena proizvodnje.

Stoga, ako u nekoj skorijoj budućnosti na cesti zateknete izbrazdan asfalt, nemojte brinuti. U Hrvatsku nisu stigli ruski tenkovi nego kolica na gusjenicama.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti