ELON MUSK Mrzi li 'genijalni milijarder' osobe s invaliditetom?

Musk je na sebe navukao bijes brojnih zagovornika i organizacija za prava osoba s invaliditetom koje su ga pribile na stup srama, a neki od njih pozivaju i na masovne prosvjede ispred središnjice Twittera

Elon Musk

 

Divan je to dečko, taj Elon Musk. Na vrhu je ljestvice planetarno najbogatijih ljudi, vizionar i inovator, jedan je od amblema digitalnog i industrijskog matriksa u kojemu živimo. Svaka bi ga majka poželjela za seta, možda i one koje odgajaju kćerke s invaliditetom.

No otkako je kupio društvenu mrežu Twitter, njegova karizma blijedi, a na Muskovu adresu stiže i sve više optužbi za diskriminaciju i neetičnost u poslovnim odlukama. To se prije svega odnosi na njegovu kadrovsku politiku u Twitteru. Tek što je 'položio šapu' na ovu mrežu, Musk je počeo provoditi kadrovsku čistku, odnoseći se prema zaposlenicima kao prema prašini na ormaru. Nema tu milosti, nitko Musku nije dovoljno dobar da sebe može smatrati nedodirljivim. Pritom su američki novinari masovni egzodus iz Twittera nazvali kaotičnim i okrutnim.

Najprije je Musk 'rastranširao' stručnu ekipu zaduženu za razvoj umjetne inteligencije i napredne algoritme, što je nezamisliv presedan za informatičke divove. Dakle, vrhunski stručnjaci za digitalnu tehnologiju preko noći su postali tehnološki višak.

Nije samo ta Muskova eskapada sablaznila tamošnju javnost, još je više ogorčenja izazvala njegova odluka da otpusti ljude kojima je posao bio sadržaj Twittera učiniti pristupačnijim osobama s invaliditetom. Tek da podsjetimo, velike tehnološke tvrtke do prije par godina i nisu se mogle pohvaliti razvojem alata koji će njihove platforme učiniti inkluzivnijim.

Shvatili su to u Microsoftu, Appleu, Googleu, pa i u Twitteru koji je još 2020. oformio ekipu koja je, po uzoru na timove velikih igrača iz Silicijske doline, bila zadužena za stvaranje inkluzivnijih sadržaja za ljude s različitim oblicima tjelesnih i intelektualnih ograničenja. Nakon nekoliko početničkih pogrešaka, Twitter je angažirao uglednog londonskog softverskog inženjera Andrewa Haywarda koji je postao vođa tima od deset stručnjaka, svaki s iskustvom invaliditeta.

Primjerice, kada je uveden program Twitter Spaces, gluhe i nagluhe osobe preko titlova su mogle pratiti i sudjelovati u debatama ili razgovorima vođenim na platformi. Oduševio je Twitter i slijepe i slabovidne osobe svojim programom Clubhouse koji je ponudio 'alternativni tekst' na svim slikama, zapravo zvučni opis vizualnog sadržaja koji je, uz slijepe i slabovidne, bio od koristi i za one s intelektualnim teškoćama.

Zašto je Musk, dakle, tako 'okrutno i kaotično' uništio nešto što je Twitteru priskrbilo simpatije i poštovanje milijunskih korisnika s invaliditetom? Što to ovaj ekscentrični milijarder ima protiv osoba s invaliditetom, mrzi li ih možda ili se iza njegove odluke naprosto krije šlamperaj i neznanje? Kako god bilo, Musk je na sebe navukao bijes brojnih zagovornika i organizacija za prava osoba s invaliditetom koje su ga pribile na stup srama, a neki od njih pozivaju i na masovne prosvjede ispred središnjice Twittera.

Elon Musk značajan je medijski prostor osvojio i kao veliki entuzijast za svemirska istraživanja. U to je područje uložio toliko sredstava da bi mogao pokriti proračun neke manje države.

Od srca mu želimo da ostvari svoj dječački san - put na Mars. Pogotovo stoga što smo još desetljećima daleko od svemirskih letjelica koje će astronaute vratiti na Zemlju…

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti