CEREBRALNA PARALIZA Genetsko testiranje ključno je za liječenje ovog neurorazvojnog poremećaja

Budući da se motorički poremećaji poput cerebralne paralize mogu identificirati ranije nego drugi neurorazvojni poremećaji, genetsko testiranje za osobe s ovim oblikom invaliditeta može omogućiti bržu identifikaciju genetskih promjena i olakšati rane intervencije i potencijalno liječenje, kaže znanstvenik Andres Moreno De Luca

Cerebralna paraliza, ilustracija

 

Klinički centar Geisinger proveo je analizu nedavnih istraživanja o genetici cerebralne paralize (CP) koja pruža dokaze da bi se genetsko testiranje trebalo ponuditi kao standard skrbi za osobe s ovim oblikom invaliditeta, slično trenutnim preporukama za one s drugim neurorazvojnim poremećajima, objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Pojedinačni slučajevi cerebralne paralize - stanje koje utječe na kretanje, ravnotežu i držanje - često se pripisuju asfiksiji pri rođenju, iako nedavne studije pokazuju da asfiksija čini manje od 10 posto slučajeva. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je značajan udio u nastajanju cerebralne paralize uzrokovan genetskim promjenama, kao što je slučaj s drugim neurorazvojnim poremećajima poput intelektualnih teškoća i poremećaja iz spektra autizma.

Sekvenciranje cijelog genoma - svih genetskih informacija u tijelu - standardni je dijagnostički test za osobe s neurorazvojnim poremećajima. Međutim, ova preporuka trenutno ne uključuje cerebralnu paralizu, tako da osobama s ovim poremećajem možda neće biti ponuđeno genetsko testiranje, osim ako nemaju i neurorazvojne poremećaje.

Geisingerov istraživački tim procijenio je trinaest studija objavljenih između 2013. i 2022., koje su obuhvatile 2612 ljudi, a koje se odnose na cerebralnu paralizu i genetsko testiranje. Njihova je analiza otkrila da je genetski dijagnostički učinak kod cerebralne paralize sličan onom kod drugih neurorazvojnih poremećaja.

- Čekanje na paralelnu dijagnozu intelektualnog invaliditeta ili autizma kod pojedinca s cerebralnom paralizom, a da bi se razmotrilo genetsko testiranje, propuštena je prilika za poboljšanje kliničkih ishoda - kaže Andres Moreno De Luca, ugledni znanstvenik i klinički neuroradiolog u Geisingeru.

- Budući da se motorički poremećaji poput cerebralne paralize mogu identificirati ranije nego drugi neurorazvojni poremećaji, genetsko testiranje za osobe s CP-om može omogućiti bržu identifikaciju genetskih promjena i olakšati rane intervencije i potencijalno liječenje - zaključuje Moreno De Luca.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti