NOVE SMJERNICE Mamografski pregled dojki preporučuje se od četrdesete

Po novim smjernicama koje je u utorak objavila američka Radna grupa za prevenciju, žene bi trebale započeti s mamografskim pregledom dojki već u dobi od 40 godina, a ne od pedesete, kako se dosad savjetovalo

Ružičasta vrpca, ilustracija.

 

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kada je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s dvogodišnjom mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima ‘treba biti individualna’, piše CNN.

Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s navršenih četrdeset godina.

- Nova preporuka radne skupine je da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74. godine - rekla je potpredsjednica radne skupine dr. Wanda Nicholson, profesorica na Sveučilištu George Washington.

Promjena u preporuci rezultat je novih znanstvenih saznanja, kazali su stručnjaci.

Po podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi od 40 do 49 godina povećavala se u prosjeku za 2 posto godišnje od 2015. do 2019.

Radna skupina je procijenila da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih 1000 žena.

- Zahvaljujući našoj novoj preporuci spasit će se 20 posto više života pacijentica - rekla je Nicholson.

No neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon pedesete.

Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja smatra da se ‘godišnjim probirom može uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije’.

Radiolozi su upitali i zašto radna skupina nije preporučila godišnje preglede za žene s gustim tkivom dojki zbog čega je otkrivanje raka otežano.

- Ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, primjerice ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonancu - kazala je dr. Durand.

 

Hina

 

Povezane vijesti