DISKRIMINACIJA U ZDRAVSTVU Osobe s intelektualnim teškoćama zadnje su na redu za transplantaciju organa

Istraživački je tim naveo da rezultati studije podržavaju transplantaciju bubrega među odraslim ljudima s intelektualnim ograničenjima i naglašavaju hitnu potrebu za inicijativama protiv diskriminacije kako bi se promicalo primanje pravedne skrbi za ovu populaciju

Kirurg, ilustracija

 

Unatoč sličnim ishodima transplantacije bubrega, odrasli s intelektualnim i razvojnim teškoćama imali su manju vjerojatnost od opće populacije da budu procijenjeni za transplantaciju i manju vjerojatnost da će je primiti, pokazala je nova američka studija.

U grupaciji od više od 21 tisuću bolesnika s terminalnim stadijem bubrežne bolesti na Medicareu, analizom podataka utvrđeno je da su pacijenti s intelektualnim teškoćama imali 54 posto manju vjerojatnost da će ih pregledati transplantacijski kirurg od onih bez tog oblika invaliditeta, te 62 posto manju mogućnost da će dobiti transplantaciju.

Istraživački tim predvodila je dr. Brittany Hand sa Sveučilišta Ohio State School of Health and Rehabilitation Sciences u Columbusu.

- Dolazi do sloma u tom procesu prije nego što pacijenti s intelektualnim teškoćama dođu pred kirurga za transplantaciju na procjenu, a potom i do stalnih prepreka s kojima se suočavaju u procesu dobivanja transplantacije - rekla je profesorica Hand.

- Nema razloga da pružatelji usluga primarne zdravstvene zaštite i transplantacijski centri ne uzmu u potpunosti u obzir ove pacijente za transplantacijske postupke koji spašavaju život.

Prema istraživačima, često navođen razlog za isključivanje osoba s mentalnim ograničenjima s popisa čekanja za transplantaciju je zabrinutost da bi zdravstveni djelatnici mogli imati teškoća u praćenju posttransplantacijske skrbi, što ih dovodi u veći rizik od postoperativnih komplikacija, smrtnosti ili zatajenja presatka.

Među skupinama s intelektualnim teškoćama i onih bez, istraživački je tim uočio slične stope komplikacija nakon transplantacije, dakle ponovni prijem na liječenje nakon tri mjeseca te odbacivanje presatka unutar jedne godine. No Hand i njezini suradnici rekli su da rezultati studije podržavaju transplantaciju bubrega među odraslim osobama s intelektualnim ograničenjima i naglašavaju hitnu potrebu za inicijativama protiv diskriminacije kako bi se promicalo primanje pravedne skrbi za ovu populaciju.

Organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom i zagovornici njihovih prava zgroženi su rezultatima ovog istraživanja. Stoga predlažu hitno donošenje saveznog zakona koji će prisiliti zdravstveni sustav da  svakog pacijenta tretira jednako - dakle kao čovjeka bez obzira ima li ili ne neki oblik invaliditeta.

U Hrvatskoj je poznato tek da su osobe s intelektualnim teškoćama najteže zapošljiva populacija na tržištu rada. O drugim se vrstama diskriminacije govori malo ili se one podmuklo prešućuju.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti