TEHNOLOŠKA ČUDESA Apple uvodi revolucionarne aplikacije za osobe s invaliditetom

Postat ćemo zombiji u virtualnoj stvarnosti, plijen za kiborg-istrebljivače svega od krvi i mesa što se kreće na dvije noge. Osobe s invaliditetom ovog trenutka nemaju razloga za strah jer im umjetna inteligencija koketno namiguje. Kao bogomoljka koja se sprema pojesti vlastitog partnera

Apple, osoba s invaliditetom

 

Tehnološki gigant Apple ugodno je ovih dana iznenadio organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom kada je najavio nove značajke pristupačnosti, poput aplikacije za pretvaranje teksta u govor.

No ono što bi se uistinu moglo nazvati revolucionarnim jest cijeli paket Apple značajki za poboljšanje kognitivne, vidne i govorne pristupačnosti. Ovi alati trebali bi stići na iPhone, iPad i Mac kasnije ove godine.

Apple je etablirani lider u dostupnosti najnaprednije tehnologije, pa i ne treba čuditi da su ovi alati napravljeni na temelju povratnih informacija iz zajednica osoba s invaliditetom.

Pomoćni pristup Assistive Access, koji uskoro dolazi za iOS i iPadOS, dizajniran je za osobe s kognitivnim teškoćama. Ovaj alat pojednostavljuje sučelje iPhonea i iPada te se posebno fokusira na olakšavanje razgovora s članovima obitelji i prijateljima, dijeljenje fotografija i slušanje glazbe.

Dizajn je također učinjen pristupačnijim uključivanjem velikih ikona, povećanog kontrasta i jasnijih tekstualnih oznaka kako bi zaslon bio jednostavniji. Međutim, korisnik može prilagoditi te vizualne značajke prema svojim željama, a te se postavke prenose na sve aplikacije koje su kompatibilne s Assistive Accessom. Zaista više no pohvalno!

Kao dio postojećeg alata Magnifier, slijepi i slabovidni korisnici već mogu koristiti svoj telefon za lociranje obližnjih vrata, ljudi ili znakova. Sada Apple predstavlja značajku pod nazivom Point and Speak, koja koristi kameru uređaja i LiDAR skener kako bi pomogla osobama s invaliditetom u interakciji s fizičkim objektima koji imaju nekoliko tekstualnih oznaka. Dakle, ako bi slabovidni korisnik želio zagrijati hranu u mikrovalnoj pećnici, mogao bi upotrijebiti Point and Speak kako bi uočio razliku između gumba 'kokice', 'pizza' i 'razina snage'. Kada naime uređaj prepozna ovaj tekst, čita ga naglas. Alat 'Pokaži i govori' bit će dostupan na engleskom, francuskom, talijanskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, kineskom, kantonskom, korejskom, japanskom i ukrajinskom.

Posebno zanimljiva značajka iz skupine je Personal Voice, koja stvara automatizirani glas koji zvuči kao vi, a ne kao druga osoba. Alat je dizajniran za ljude koji bi mogli biti u opasnosti od gubitka sposobnosti govora zbog stanja kao što je ALS. Da bi generirao osobni glas, korisnik mora provesti oko 15 minuta čitajući nasumično odabrane tekstualne upute jasno u svoj mikrofon. Zatim se pomoću strojnog učenja zvuk obrađuje lokalno na vašem iPhoneu, iPadu ili Macu kako bi se stvorio vaš osobni glas.

Zvuči slično onome što Acapela radi sa svojom uslugom 'Moj vlastiti glas', koja radi s drugim pomoćnim uređajima. Posve je jednostavno shvatiti kako skladište jedinstvenih, visoko obučenih modela teksta u govor može biti opasno u krivim rukama.

Ali u Appleu su tome posvetili posebnu pažnju: ovi prilagođeni glasovni podaci nikada se ne dijele ni s kim, čak ni sa samim Appleom. Zapravo, Apple kaže da čak ni ne povezuje vaš osobni glas s vašim Apple ID-om, jer neka kućanstva mogu dijeliti prijavu. Umjesto toga, korisnici se moraju uključiti ako žele da osobni glas koji naprave na svom Macu bude dostupan na njihovom iPhoneu ili obrnuto.

Pri pokretanju, Personal Voice će biti dostupan samo za govornike engleskog jezika i moći će se izraditi samo na Apple uređajima. Sva navedena tehnološka čudesa, jasno, rezultat su razvoja umjetne inteligencije.

I tko se usuđuje kazati da će nam umjetna inteligencija do neprepoznatljivosti promijeniti živote!? Postat ćemo zombiji u virtualnoj stvarnosti, plijen za kiborg-istrebljivače svega od krvi i mesa što se kreće na dvije noge. No to je ipak neka dalja budućnost. Osobe s invaliditetom ovog trenutka nemaju razloga za strah jer im umjetna inteligencija koketno namiguje. Kao bogomoljka koja se sprema pojesti vlastitog partnera.

 

Mladen Kristić