Dodijeljene nagrade 'Za žene u znanosti' za 2023. godinu

Stipendisticama Ines Haberle, Andrei Hloušek-Kasun, Antoniji Mravak i Ivani Sopek Merkaš dodijeljene su u utorak stipendije Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ za 2023. godinu u Palači Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu

Barbara Cvitanović, Ivana Sopek Merkaš, Antonija Mravak, Andrea Hloušek-Kasun i Ines Haberle.

 

Predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu tih stipendija Zvonko Kusić istaknuo je da je povjerenstvo i ove godine imalo doista tešku zadaću da se, između 67 prijavljenih izvrsnih kandidatkinja, odluči koje su četiri najbolje.

Podsjetio je da se radi o stipendijama za znanstvenice mlađe od 35 godina koje su u završnoj fazi stjecanja doktorata iz prirodnih znanosti.

Komentirao je kako impresionira broj kvalitetnih mladih osoba koje su spremne raditi u istraživačkom djelu i to prirodnih znanosti, istaknuvši da to ohrabruje i šalje poruku društvu što i kako treba raditi.

Ministrica Obuljen Koržinek: Nagrade su poticaj i poruka djevojčicama da će se njihov rad vrednovati

- Svako priznanje kojim se nagrađuju mlade i perspektivne znanstvenice ujedno je i poticaj i poruka djevojčicama da će se njihov rad u našem društvu cijeniti i vrednovati - kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izrazila je zadovoljstvo što mlade stipendistice posebnu pozornost posvećuju konkretnoj primjeni čime se, kazala je, unapređuje ne samo razvoj gospodarstva, već i opća dobrobit društva i čovječanstva.

Ines Haberle zaposlena je kao asistentica u Zavodu za istraživanje mora i okoliša IRB-a u Zagrebu, a naslov njezine disertacije je Modeliranje fizioloških procesa organizama primjenom teorije dinamičkih energijskih proračuna kao potpora održivom upravljanju morskim resursima.

Andrea Hloušek-Kasun radi kao asistent u Laboratoriju za molekularnu genetiku Instituta Ruđer Bošković. Tema njezine doktorske disertacije je Struktura, funkcija i terapeutski potencijal makrodomenskih proteina.

Antonija Mravak zaposlena je kao asistentica/doktorandica na Centru izvrsnosti za znanost i tehnologiju - integracija Mediteranske regije (STIM) pri Sveučilištu u Splitu. Tema njezine disertacije je Dizajn novih heterogenih katalizatora za primjenu u obnovljivoj energiji temeljen na metalnim kvantnim klasterima unutar okruženja.

Ivana Sopek Merkaš trenutno obavlja specijalizaciju u KBC-u Zagreb te je zaposlena u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice kao specijalizantica kardiologije. Naslov disertacije je Povezanost posttraumatskog stresnog poremećaja nakon akutnog koronarnog sindroma u bolesnika na kardiološkoj rehabilitaciji s kasnijim neželjenim kardiovaskularnim događajima.

Do 2022. nagrađene 62 mlade znanstvenice

Nagrada Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ dodjeljuje se u Hrvatskoj od 2006., odnosno 17. godinu zaredom u organizaciji L'Oreal Adria i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Do 2022. tim su programom stipendiranja u iznosu pet tisuća eura nagrađene 62 mlade znanstvenice na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

 

Hina

 

Povezane vijesti