Kirurg heroj: Paraliziran i u invalidskim kolicima i dalje pacijentima spašava živote

"Nakon što sam ostao paraliziran pomislio sam da će sada moj život biti izbrisan. Da ono što sam bio u operacijskoj sali više ne postoji, ali ipak sam se vratio", kaže kirurg s invaliditetom Ted Rummel

Uspješni ortopedski kirurg dr. Ted Rummel iz Missourija odjednom je ostao paraliziran 2010. godine. Puknuo mu je hemangiom u kralježnici. Samo godinu dana kasnije vratio se na posao.
Operira koljena, zglobove i kukove pacijentima u invalidskim kolicima koja su prilagođena da može biti i u polustojećem položaju, piše Daily Mail.
Redovno vježba mišiće kako ne bi oslabili, a psihičku snagu može zahvaliti odanoj obitelji, posebno supruzi Kathryn.
- Pošto mogu raditi, znači da imam svoj život, a to je velika stvar - rekao je Rummel.

Dijagnosticiran mu je veliki hemangiom na kralježnici 2009. godine. Strahujući od paralize, kolege su se bojale operirati. Nakon 11 mjeseci hemangiom mu je pukao, a nakon hitne operacije zaista je ostao paraliziran. Prije bolesti imao je 1000 operacija godišnje.
- Pomislio sam 'o Bože, moj život će sada biti izbrisan'. Ono što sam bio u operacijskoj sali više ne postoji - prisjetio se, ali odlučni liječnik se vratio.
Na prvoj operaciji nakon godinu dana nadgledao ga je kolega. Međutim, nije trebao intervenirati. Priznaje da ima teških dana, ali trudi se ostati pozitivan.
- Kad mi se ovo dogodilo imao sam profesiju, bio sam visoko educiran, imao novca, obitelj i kolege. Mnogi nemaju ništa. Sada im pokušavam pomoći - rekao je liječnik.

Izvor: 24sata.hr