Barack Obama najgori je američki predsjednik u povijesti kada je riječ o odnosu prema medijima

Veteran izvještavanja iz Bijele kuće Bob Franken ocjenjuje da je američka vlast na čelu s Barackom Obamom više neprijateljski nastrojena od svih u povijesti, a stav temelji na problemu s objavom informacija te ograničavanju fotografiranja američkog predsjednika

Svaka sličnost s Hrvatskom je moguća i slučajna... Sadašnji stanar Bijele kuće u Washingtonu prema novinarima je neprijateljski nastrojen više od svih u povijesti Amerike – ispovjedio se dugogodišnji dopisnik CNN-a iz Washingtona Bob Franken, a prenio ruski RT.

Franken je govorio o odnosima američkih predsjednika i medija te optužio sadašnju administraciju, oličenu u Baracku Obami, da je najgora. To se očituje, kaže, i u tjeranju neovisnih fotoreportera sa službenih dužnosti, o čemu su govorili i dopisnici Reutersa i Associated Pressa, i uvođenju malog broja "administrativnih" fotografa za snimanje američkog predsjednika, koji onda odabiru fotografije za objavu medijima.

– Dužnosnici u Bijeloj kući blokiraju javnost u neovisnom pristupu najvažnijim funkcijama vlasti – piše u protestnom pismu vodećih news agencija, dok su neki mediji čak pozivali i na bojkot objave službenih fotografija koje dobivaju od Bijele kuće.

No, ova Frankenova kritika zacijelo je i najžešća dosad, s obzirom na to da dolazi od čovjeka koji dobro poznaje rad Bijele kuće, još od Reagana 1980. godine, a i inače je poznat po oštrim komentarima na račun predsjednika SAD-a.

– Upotrijebimo riječ na p, a to je propaganda, kad se radi o Bijeloj kući: vlada, naime, pokriva vladu – ocjenjuje novinarski veteran i dodaje da se to nije trebalo i ne treba događati u SAD-u, ali da "svaki predsjednik dolazi do točke kad mu se novinari ne sviđaju".
– I svaka vlast nastoji manipulirati medijima, s tim da je ova aktualna doista najviše neprijateljski nastrojena – tvrdi Franken.

Objašnjava da je to zato što Bijela kuća taji informacije pokušavajući zataškati novinarima bitna zbivanja, a posebno se loše u tom smislu ponaša ministarstvo pravosuđa, koje, smatra on, prezire novinare.

Inače, organizacija Reporteri bez granica u 2013. SAD je smjestila na 32. mjesto zemalja po medijskim slobodama, dok je Centar za zaštitu novinara u listopadu donio izvješće u kojem se Obami spočitava loš odnos s medijima, kao i sa zviždačima, koje se progoni. Slučaj Edwarda Snowdena to najbolje pokazuje.