DOBRA UMJETNA INTELIGENCIJA Informacije o pristupačnosti invalidskih kolica znatno naprednije na Google karti

Kako je krenulo to s umjetnom inteligencijom, uskoro ćete na Google karti dobiti i ovo upozorenje: Marš, klošaru jedan, ovo mjesto je nepristupačno za tebe, ne zbog kolica nego zato što si sirotinja

Google, ilustracija

 

Možda vam je promakao podatak da se čak 130 milijuna ljudi diljem svijeta kreće u invalidskim kolicima. Dodaju li se toj brojci i milijuni onih iz zemalja Trećeg svijeta koje je statistika zaobišla, postotak osoba u invalidskim kolicima značajno raste.

Bili su toga svjesni u megakorporaciji Google još prije tri godine, kada su prvi put predstavili mapu s mjestima označenim ikonama za pristupačnost. No nedavno su u ovu priču uključili umjetnu inteligenciju te svoju uslugu nazvanu 'Pristupačna mjesta' bitno unaprijedili.

Kada je ova aplikacija uključena, ikona invalidskih kolica označava pristupačan ulaz i jasno se može vidjeti ima li traženo odredište, primjerice, arhitektonske barijere za toalete ili parking. Ako se potvrdi da mjesto nema pristupačan ulaz, Google prikazuje tu informaciju i na kartama.

Google je isprva osmislio ovu značajku za gotovo tri milijuna Amerikanaca koji koriste invalidska kolica, a dizajnirali su je uz pomoć lokalnih vodiča volontera, koji su udvostručili broj popisa pristupačnosti za tvrtke te zdravstvene i kulturne institucije.

- Kako bi informacije o pristupačnosti invalidskih kolica bile uočljivije prikazane u Google kartama, ažurirajte svoju aplikaciju na najnoviju verziju, idite na Postavke, odaberite Pristupačnost i uključite Dostupna mjesta. Značajka je dostupna i na iOS-u i na Androidu - kažu iz Googlea.

Tvrtka također daje iOS korisnicima mogućnost da lakše dodaju informacije o pristupačnosti, kao što je slučaj s Android verzijom Google Maps. Ovaj vodič sadrži savjete za ocjenjivanje pristupačnosti, u slučaju da niste sigurni što se smatra 'pristupačnim'.

Sada vam je lakše planirati odlazak na ljetovanje, svjedno jeste li se odlučili za obalu ili planine, gradove ili nacionalne parkove. Zahvaljujući Googleu, sada znate možete li u Beču posjetiti Mozart operu, Muzej suvremene umjetnosti u Londonu ili pogledati neku brodvejsku predstavu u New Yorku.

Kako je krenulo to s umjetnom inteligencijom, uskoro ćete na Google karti dobiti i ovo upozorenje: Marš, klošaru jedan, ovo mjesto je nepristupačno za tebe, ne zbog kolica nego zato što si sirotinja.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti