EUROPSKA KOMISIJA Financiranje devet sveučilišta za promicanje mira, pravde i inkluzivnosti osoba s invaliditetom

EUPeace slijedi pristup koji će Europljanima budućnosti pružiti vještine i znanja koja će doprinijeti promicanju mira, pravde i inkluzivnih društava u Europi i svijetu

Europska komisija, logo

 

Europska komisija financirat će s 14.4 milijuna eura devet visokoškolskih ustanova u sklopu projekta kojim se promiče mir, pravda i inkluzivna društva, među kojima je i Sveučilište u Mostaru (SUM). Pod sintagmom 'inkluzivna društva' ponajprije se misli na osobe s invaliditetom.

Kako su priopćili iz SUM-a, radi se o projektu koji se realizira u okviru Erasmus+ Inicijative europskih sveučilišta koje će financirati Europska komisija nakon provedenog javnog poziva. Sveučilište u Mostaru je jedno od devet partnera Europskog sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), kao jedino takvo sveučilište izabrano iz Bosne i Hercegovine.

Voditelj ovog projekta je njemačko sveučilište Philipps-Universität Marburg, s kojim Sveučilište u Mostaru ima potpisan sporazum, a iznos od gotovo 14,4 milijuna eura predviđen je za realizaciju zajedničkih projekata u sljedeće četiri godine. EUPeace slijedi pristup koji će Europljanima budućnosti pružiti vještine i znanja koja će doprinijeti promicanju mira, pravde i inkluzivnih  društava u Europi i svijetu. 

Sveučilišta imaju snažnu ulogu u razvoju podučavanja, istraživanja i aktivnosti širenja javnosti koje potiču zahtjevne uvjete za mir, naveli su iz SUM-a. 

Partneri Sveučilišta u Mostaru u okviru inicijative su sveučilišta iz Njemačke, Španjolske, Turske, Italije, Francuske, Češke i Kosova, pojasnili su iz jedine javne visokoškolske ustanove u BiH u kojoj se nastava izvodi na hrvatskome jeziku. 

Ove je godine prvi put omogućeno visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana da sudjeluju kao punopravni partneri u pozivu. 

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti