NEZAPAMĆENI UŽAS Blizanci s teškoćama u razvoju pronađeni izgladnjeli i u vlastitim fekalijama

Zlostavljanje koje su pretrpjeli bilo je moguće spriječiti i vlada je mogla i trebala učiniti više kako Kaleb i Jonathon ne bi doživjeli glad i nasilje, stoji u izvješću istražne komisije

Soba užasa, blizanci s autizmom

'Soba užasa' u kojoj su živjeli blizanci s invaliditetom

Zlostavljanje, zanemarivanje i nasilje koje su trpjeli tinejdžeri s autizmom, poznati pod pseudonimima Kaleb i Jonathon, duboko su potresli javnost u Queenslandu.

Oboje su pronađeni goli u spavaćoj sobi s uklonjenim kvakama, u prljavim pelenama i s mrtvim ocem u obližnjoj sobi sredinom 2020.

Godinu dana ranije, jedan od dječaka viđen je kako grize pseću kost kada su susjedi pozvali vlasti da posjete njihovu kuću u Brisbaneu.

Ovi detalji otkriveni su prošli tjedan na javnoj raspravi Kraljevske komisije za osobe s invaliditetom.

- Ovo se nije smjelo dogoditi u našoj zemlji. Zlostavljanje blizanaca s invaliditetom istražit ćemo do posljednjeg detalja - rekao je ministar za brigu o djeci Craig Crawford.

Povjerenik za osobe s invaliditetom u tamošnjoj vladi John Ryan položaj tinejdžera usporedio je s besramnim mučenjem, a njegova savjetnica Kate Eastman rekla je da su vladine agencije bile svjesne rizika za dječake, no ništa nisu poduzele kako bi ih zaštitile.

U svoja tri nalaza objavljena prošli utorak, istražna komisija navodi da su Kaleb i Jonathon iskusili nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje i uskraćivanje svojih ljudskih prava dok su se brinuli za svog oca između 2000. i svibnja 2020.

Zlostavljanje koje su pretrpjeli bilo je moguće spriječiti i vlada je mogla i trebala učiniti više kako Kaleb i Jonathon ne bi doživjeli glad i nasilje, stoji u izvješću.

Predloženo je pet preporuka kako bi se ispravila ova sramotna nepravda, uključujući ispriku i novčanu naknadu od vlade, koja bi trebala ispitati jesu li sadašnje politike i prakse dostatne da spriječe stupanj uskraćivanja ljudskih prava djeci s teškoćama u razvoju. Bolja obuka i resursi za relevantne vladine odjele također čine dio preporuka za rješavanje utjecaja nesvjesne i svjesne pristranosti i načina na koji dolazi do diskriminacije djece s invaliditetom.

Glasnogovornica oporbe Amanda Camm rekla je da će šokantno postupanje s dvojicom dječaka odjeknuti cijelom državom i izazvati sablazan u svjetskim medijima.

- Danas ministar Crawford treba objasniti stanovnicima Queenslanda što će se učiniti kako bi se osiguralo da se ovo nikada više ne dogodi - rekla je Camm.

Završno izvješće za Kraljevsko povjerenstvo za osobe s invaliditetom o nasilju, zlostavljanju, zanemarivanju i iskorištavanju djece s razvojnim teškoćama bit će javno objavljeno koncem rujna.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti