BESRAMNI ZLOČIN Trkačima s invaliditetom lopovi ukrali specijalna kolica neposredno prije utrke

Lopovi su provalili u sjedište organizacije i opustošili sve što im se našlo pod zločinačkom rukom. Trkači s invaliditetom i njihovi treneri također su opustošeni, ali psihički, jer im je ova utrka bila prijelomni sportski događaj za ovu godinu

Neprofitna organizacija iz Tuscona

 

Invalidska kolica za trčanje s plavim oštricama. Crna kolica za trčanje. Velika crvena kolica za trčanje. Višestruko sklopiva trkaća kolica.

Sve je to bio inventar neprofitne organizacije Team Hoyt Arizona iz Tucsona koja, uz sve ostalo, brine o tjelesnom i mentalnom zdravlju svojih članova s invaliditetom. Ova se organizacija prošlog vikenda pripremala za veliki događaj: humanitarnu utrku u kojoj bi članovi njihova tima pokazali koliko su napredovali nakon napornih priprema za ovo natjecanje. No oprema za utrku, spremljena u njihovim prostorijama, nestala je u tren oka.

Besramni su lopovi, naime, provalili u sjedište organizacije i opustošili sve što im se našlo pod zločinačkom rukom. Trkači s invaliditetom i njihovi treneri također su opustošeni, ali psihički, jer im je ova utrka bila prijelomni sportski događaj za ovu godinu. Utrku su završili znatno prije nego je počela.

Od 2016. Team Hoyt Arizona pomaže ljudima koji imaju ili fizička ili intelektualna ograničenja da sudjeluju u svim lokalnim trkačkim natjecanjima. Za njih je to golem iskorak u inkluzivniju društvenu zajednicu.

- Našim članovima osiguravamo opremu i 'noge' da ih gurnemo na bilo kakve utrke, od onih sprinterskih pa do punog maratona - rekla je Denise King, osnivačica tima Hoyt Arizona.

Organizacija se ponosi pružanjem posebnih stolica za trčanje za obitelji osoba s invaliditetom bez ikakvih troškova. Plaćaju i utrke. Sve to su jednom provalom u njihov prostor uništili lopovi koji će ovu pljačku dobro naplatiti.

- Ovaj poseban stil kolica zove se 'Blade' i imali smo dvije takve po cijeni od oko 6.000 dolara - kaže King.

- Imali smo veća kolica 'Axiom', koja su koštala oko 7.000 dolara, a zatim smo imali manje prijenosna kolica i ona su po tisuću dolara. Dakle, samo ukradena oprema košta oko 25 tisuća dolara, ne računajući sve ostalo.

King je otkrila da su im invalidska kolica za utrke posudili ljudi dobra srca dok ne zamijene svoju staru opremu. Kako će sada izaći pred te ljude i kazati im da su kolica ukradena i da je njihov plemeniti čin bio uzaludan? Jedan od članova tima ogorčeno je rezimirao ovaj zločin komentarom: dabogda lopovima invalidska kolica poslužila za druge svrhe i da sami iskuse kako je to imati 'noge na kotačima'.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti