SAMBA Prva robotska četkica za zube dizajnirana isključivo za osobe s invaliditetom

Zdrav i blistav osmijeh, međutim, ima svoju cijenu. Samba košta gotovo 300 dolara, nešto manje od iznosa mjesečne invalidnine u Lijepoj našoj. Dakle, karijes i kamenac Samba sirotinji ne uklanja

Samba, četkica za zube

 

Ovih dana svjedočimo revoluciji u području oralne higijene. 'Revolucija' se zove Samba i prva je robotska četkica za zube dizajnirana isključivo za osobe s invaliditetom.

Razvijena u izraelskoj startup tvrtci i predstavljena od strane švicarske vrhunske marke za oralnu njegu Curaprox, Samba donosi znatno kvalitetnije oralno zdravlje milijunima ljudi diljem svijeta.

Osobe s tjelesnim i mentalnim teškoćama trenutno imaju dvije mogućnosti održavanja oralne higijene - osloniti se na člana obitelji ili njegovatelja ili sami oprati zube i tako ugroziti svoje zdravlje slabijim čišćenjem.

Šokantan je rezultat jedne studije koja je pokazala da nevjerojatnih 88 posto osoba s invaliditetom pati od problema sa zubima, naglašavajući hitnu potrebu za prilagođenim rješenjem.

Razvijana tijekom osam godina temeljitih istraživanja, Samba koristi pionirsku kombinaciju oscilacija niske i visoke frekvencije, pokrećući 12.900 mekih čekinja duž zuba dinamičnim pokretom četkanja koji pomaže u temeljitijem uklanjanju naslaga sa zuba i desni.

Ova tehnologija eliminira potrebu za ručnim pokretima ruke, dajući pojedincima novootkrivenu razinu neovisnosti u njihovoj rutini oralne njege.

- Samba stubokom mijenja 'pravila igre' za naše pacijente. Njena inovativna tehnologija i dizajn jednostavan za korištenje osnažuju pojedince da samostalno preuzmu kontrolu nad svojim oralnim zdravljem. To može dovesti do značajnog poboljšanja njihove opće dobrobiti - komentirao je prof. Mario Giorgi, poznati stomatolog iz Brazila.

Dr. Shalhav Malamud, stomatolog iz Izraela čija kći živi s teškim invaliditetom, nije krio oduševljenje nakon što su mu demonstrirane mogućnosti Sambe.

- Vidio sam velike izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom kada je u pitanju svakodnevno održavanje pravilne oralne higijene. Učinkovitost Sambe je izvanredna. Ne samo da štedi vrijeme, već također osigurava iskustvo temeljitog čišćenja, što je ključno za prevenciju problema sa zubima - rekao je dr. Malamud.

Za razliku od tradicionalnih četkica za zube koje čiste samo jednu po jednu površinu, Samba čisti 36 površina u isto vrijeme, značajno smanjujući vrijeme četkanja s dvije minute na samo 30 sekundi po strani. Pojednostavljivanjem procesa četkanja i optimiziranjem oralne higijene, Samba utire put u zdraviju budućnost za one koji su se dugo borili za održavanje ispravnog oralnog zdravlja.

Zdrav i blistav osmijeh, međutim, ima svoju cijenu. Samba košta gotovo 300 dolara, nešto manje od iznosa mjesečne invalidnine u Lijepoj našoj. Dakle, karijes i kamenac Samba sirotinji ne uklanja.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti