EUROPSKA KOMISIJA Koje sve dobrobiti donosi Europska invalidska iskaznica

Zahvaljujući projektu, nositeljima invalidskih iskaznica EU tijekom putovanja omogućen je jednak pristup posebnim uvjetima i povlaštenom tretmanu u javnim i privatnim službama, uključujući prijevoz, kulturna događanja, rekreacijske i sportske centre, kao i muzeje

Europska invalidska iskaznica

 

Europska komisija predložila je EU Disability Card (Europsku invalidsku iskaznicu) kao prekogranični dokaz invaliditeta za sve države članice, no ova je inicijativa, iako pozdravljena, bila i predmetom kritika od strane organizacija osoba s invaliditetom.

Belgija je jedna od osam zemalja koje su sudjelovale u pilot projektu EU Disability Card. I njihova su iskustva više no ohrabrujuća. Primjerice, pristup muzeju je besplatan za osobe s invaliditetom - kako za Belgijance, tako i za osobe s invalidskom iskaznicom EU.

- Ovaj je muzej izvrstan primjer kako Europska invalidska iskaznica funkcionira - rekla je Helena Dalli, povjerenica EU za ravnopravnost na konferenciji za novinare koju je organizirao Europski invalidski forum (EDF), krovna organizacija osoba s invaliditetom.

Zahvaljujući projektu, nositeljima invalidskih iskaznica EU tijekom putovanja omogućen je jednak pristup posebnim uvjetima i povlaštenom tretmanu u javnim i privatnim službama, uključujući prijevoz, kulturna događanja, rekreacijske i sportske centre kao i muzeje, poput onoga u Bruxellesu.

Nakon pilot projekta i nedavne javne rasprave, koja je prikupila više od 3300 odgovora, od kojih je 78 posto bilo od osoba s invaliditetom, Europska komisija sada želi ići diljem EU-a te predstaviti Direktivu kojom se uspostavlja Europska invalidska iskaznica i unaprjeđuje trenutna Europska parkirna kartica za osobe s invaliditetom.

- Danas otvaramo slobodu kretanja građanima EU-a s invaliditetom osiguravajući uzajamno priznavanje njihovog statusa invalida u Europi - rekla je Dalli, predstavljajući europsku invalidsku iskaznicu kao prekogranični dokaz invaliditeta.

Za otprilike 87 milijuna osoba u EU-u koje imaju neki oblik invaliditeta, predložena poboljšanja trenutne Europske parkirne kartice osigurala bi pristup istim pravima parkiranja koja su dostupna u drugoj državi članici.

- Ne radi se o donošenju zakona, radi se o smanjenju složenosti, zbunjenosti, straha, tjeskobe, dodatnog posla koji dolazi s ovom birokracijom, nikad ne znajući kako, kada i kamo možemo putovati ili hoće li naši automobili biti tamo kada vratili smo se - rekao je Yannis Vardakastanis, predsjednik Europskog invalidskog foruma (EDF).

No za EDF prijedlog ne ispunjava u potpunosti očekivanja.

- Pozivamo Europski parlament da ojača karticu kako bi ona mogla biti alat za olakšavanje naših prava da živimo i radimo bilo gdje u EU, kao što to imaju drugi građani. Prvo, dolazi kao direktiva, a ne uredba koja bi bila potpuno obvezujuća za države članice i rezultirala bi dosljednijom i učinkovitijom provedbom kartice - kategoričan je Vardakastanis.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti