RENESANSNI ČOVJEK Napustio nas je legendarni borac za prava osoba s invaliditetom Ray Lifchez

Ray Lifchez uz sve je ostalo bio odgovoran za prikupljanje financijske i političke potpore za prava studenata s invaliditetom, ali i za pripadnike širokog spektra manjinskih zajednica, posebice onih s rasnim predznakom

Ray Lifchez

 

Raymond Lifchez, profesor emeritus arhitekture te gradskog i regionalnog planiranja, ostat će zapamćen po svom osjećaju poniznosti, srčanom aktivizmu i južnjačkom šarmu. Preminuo je prošli tjedan u dobi od 90 godina i silno rastužio zajednicu osoba s invaliditetom.

Ostali smo bez velikog čovjeka, intelektualca i arhitekta. Jim LeBrecht, redatelj kultnog dokumentarca 'Crip Camp', smatra Lifcheza ocem univerzalnog dizajna - stvaranja besprijekorno pristupačnog prostora za osobe s teškoćama u kretanju.

- Ray je imao pravi afinitet prema svim ljudima koji žive s invaliditetom - rekao je LeBrecht.

- Rođen sam sa spinom bifidom i koristim invalidska kolica, a za Raya sam čuo dok je još predavao na Berkeleyu i pokazao nevjerojatno razumijevanje i suosjećanje za ljude koji su se suočavali s arhitektonskim barijerama i zbog toga nisu mogli normalno studirati poput onih koji invaliditet nemaju. To ga je naprosto zgrabilo kao arhitekta. Bio je stvarno odlučan učiniti svijet pristupačnijim tim ljudima.

Profesor emeritus gradskog i regionalnog planiranja Frederick Collignon opisao je Lifcheza kao predvodnika sveučilišnog fokusa na neovisan život, koji je postao ključan za pokrete osoba s invaliditetom diljem svijeta.

Lifchez je podigao svijest o pravima osoba s invaliditetom ne samo kroz svoje podučavanje, već i kroz svoju knjigu 'Promišljanje arhitekture: studenti dizajna i osobe s tjelesnim invaliditetom', nominiranu za American Book Award.

Ray Lifchez uz sve je ostalo bio odgovoran za prikupljanje financijske i političke potpore za prava studenata s invaliditetom, ali i za pripadnike širokog spektra manjinskih zajednica, posebice onih s rasnim predznakom.

Njegova otvorenost i spremnost na suradnju s drugima učinila ga je 'pouzdanim saveznikom' - kako ga opisuju studenti s invaliditetom - što je demonstrirao i kada je prikupljao pomoć za uspostavljanje Programa studija invalidnosti u kampusu na Berkeleyu. I u tome je itekako uspio: Lifchez i njegovi kolege osigurali su sredstva za stipendije zahvaljujući kojima su doveli rekordan broj studenata s invaliditetom na diplomske programe. Lifchez je za tu misiju angažirao i Judith Heumann, prvu damu međunarodnog pokreta za prava osoba s invaliditetom, u nadi da će ujediniti zajednicu osoba s invaliditetom na nacionalnoj razini.

Lifchez je rođen u Južnoj Karolini 1932. Stekao je nekoliko diploma na Sveučilištu Florida i Sveučilištu Columbia, gdje je upoznao svoju, danas pokojnu, suprugu Judith Lee Stonarch na satu povijesti umjetnosti. Lifchez i njegova supruga preselili su se na Berkeley 1970-ih kako bi radili na njegovom magisteriju urbanizma, a nakon što je diplomirao počeo je raditi kao profesor u kampusu. Lifchez je zatim proveo sljedećih 50 godina svog života podučavajući na odjelima za arhitekturu i gradsko i regionalno planiranje, njegujući kolegijalne odnose sa svojim studentima i zalažući se za prava osoba s invaliditetom kroz arhitekturu.

Jedan njegov prijatelj Lifcheza je opisao kao osobu sa širokim spektrom interesa - uključujući književnost, povijest umjetnosti i aktivizam - te ga titulirao kao 'renesansnog čovjeka'. Nikada se nije hvalio svojim postignućima, uvijek je nosio kratke hlače i majice koje su bile utočište moljcima. Takav je i napustio ovaj svijet. Ponizan, znatiželjan i duhovit. Veliki čovjek…

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti