Znanstvena studija: Mediteranska prehrana ključ borbe protiv demencije i pretilosti

Vodeći britanski zdravstveni stručnjaci u otvorenom pismu ministru zdravlja poručili su da je konzumiranje svježeg voća i povrća, orašastih plodova, ribe i maslinova ulja možda i "najsnažnija strategija koja je trenutno na raspolaganju" u sprječavanju Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije

Vodeći britanski zdravstveni stručnjaci preporučili su britanskim vlastima da usmjere napore u propagiranje mediteranske prehrane kao metode borbe protiv demencije umjesto lijekova dvojbenog učinka, prenosi u ponedjeljak britanski Daily Mail.
U otvorenom pismu ministru zdravlja poručili su da je konzumiranje svježeg voća i povrća, orašastih plodova, ribe i maslinova ulja možda i "najsnažnija strategija koja je trenutno na raspolaganju" u sprječavanju Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Oni ističu da brojna istraživanja daju osnova njihovu pozivu te da su uvjerljivi dokazi u velikoj mjeri ignorirani.

"Nadamo se da će se ova kriza doživjeti kao prilika za stvarnu promjenu politike prema mediteranskoj prehrani umjesto dvojbenih učinaka većine lijekova".

Oni ističu da dosadašnji znanstveni dokazi snažno sugeriraju da poboljšanja u načinu života imaju puno veći učinak od lijekova na epidemiju demencije.

Poziv je upućen uoči skupa stručnjaka za demenciju iz G8 zemalja koji se održava u Londonu pod pokroviteljstvom britanskog premijera.

Stručnjaci kažu kako su željeli pismom skrenuti pažnju na potrebu ulaganja napora u prevenciju i edukaciju svih generacija o potrebi dugotrajne zdrave prehrane.

Hina