Pernati ljubimci kao terapija za dječaka s teškoćama u razvoju

Prije dvije godine dječak je zbog autizma jedva govorio, a i kad je govorio, činio je to uz napadaje bijesa. Zabrinuti roditelji Joe i Ashley kupili su nekoliko kokoši, nadajući se da će njihovi mali pilići djelovati poticajno na njihova sina. Od tada je dječak, zbog terapeutskog učinka igre s pilićima, pokazao značajan napredak u komunikaciji

Čini se da će trogodišnji autistični dječak J.J. Hart moći i dalje nesmetano loviti svoje ljubimce piliće po dvorištu.
Članovi gradskog vijeća u Debariju (Florida) će 18. prosinca 2013. godine glasovati o odluci da dozvole obitelji Hart držanje do tri kokoši zbog pozitivnog utjecaja na njihova autističnog sina J.J-a. 
"Jako smo sretni", kaže dječakova majka Ashley. "Uz sve što činimo za našeg sina, pilići su pokazali poseban terapeutski učinak na njega". 
Odvjetnik Hartovih Mark Nation tvrdi da su gradske vlasti pristale na odluku nakon što im je zaprijetio tužbom na federalnom sudu. Zabrana držanja teraputskih pilića kršila je više federalnih zakona o pravima osoba s invaliditetom. "Ovo je velika pobjeda za malog J.J-a", kaže Mark Nation. Odluka će se odnositi isključivo na Hartove, a ne druge građane Debarija, tvrde gradski službeni predstavnici. 
Prije dvije godine J.J je zbog autizma jedva govorio, a i kad je govorio, činio je to uz napadaje bijesa. Zabrinuti roditelji Joe i Ashley kupili su nekoliko kokoši, nadajući se da će njihovi mali pilići djelovati poticajno na malog J.J-a. Od tada je mali J.J, , zbog terapeutskog učinka igre s pilićima, pokazao značajan napredak u komunikaciji, tvrde njegovi roditelji. Do problema je došlo kad su gradski vijećnici odlučili donijeti zabranu držanja pilića kao ljubimaca u dvorištu, uključujući i dvorište J.J-ove male ljubice. Hartovi su bili prisiljeni ili se riješiti pilića, koji su tako pozitivno djelovali na njihova bolesna sina, ili se odseliti iz Debarija. Na njihovu sreću gradski vijećnici i gradonačelnik Bob Garcia su na vrijeme uvidjeli kako hladnom provedbom uredbe o zabrani držanja pilića otimaju jedine prijatelje njihovog malog autističnog sugrađana.  
Branimir Šutalo