Markov kutak: Invaliditet mi nije smetao da imam zdrav seksualni život

"Zbog moje ozbiljnosti, poštovanja i opuštenosti, sklonosti šalama, a možda i načina na koji sam se odijevao, često mi se događalo da su djevojke meni prilazile prve. Tada, kao i sada 10-ak godina kasnije, smatrao sam da osobe s invaliditetom ne treba štedjeti radi mogućeg slomljenog srca i zbog toga izbjegavati moguće veze", piše Marko Damjanović u svojoj novoj kolumni

Tema o kojoj se malo govori je ljubavni život osoba s invaliditetom. Populacija bez invaliditeta na osobe s invaliditetom nerijetko gleda kao na aseksualna stvorenja kojima je jedini cilj stići od točke A do točke B. Često vide samo kolica, ali ne i osobu u njima,  automatski stvarajući u sebi sliku kako neke stvari ne mogu činiti, što nije točno jer mogu, samo malo modificirano s obzirom na „uobičajeno“. Naravno da i osobe s invaliditetom imaju iste potrebe i nagone kao i svi drugi. Dok sam bio mlađi i poput svojih vršnjaka otkrivao ljepši spol i svu radost oko zaljubljivanja, morao sam biti znatno dovitljiviji kako bih djevojkama intelektualno imponirao i  impresionirao ih kako bih kolica učinio „nevidljivima“. 

Spoj preko interneta

U začecima korištenja interneta do spojeva s djevojkama dolazio sam uglavnom preko chatova, čekajući ponekad i tjednima  dok neku od djevojaka ne bih zainteresirao za stvarni susret.  Nikada nisam u virtualnoj komunikaciji skrivao da imam invaliditet, ali nisam dopuštao da me ta činjenica definira kao osobu. Stjecanjem iskustava kroz te susrete i razgovore s vremenom sam sve bolje razumijevao kako ženski mozak funkcionira i što je djevojkama zbilja bitno.

Nakon te pubertetske životne faze, u ranim dvadesetima krenuo sam izlaziti na koncerte i počeo posjećivati razna kulturna događanja po Zagrebu. Zbog moje ozbiljnosti, poštovanja i opuštenosti, sklonosti šalama  a možda i načina na koji sam se odijevao, često mi se događalo da su na takvim mjestima djevojke meni prilazile prve. Tada, kao i sada, 10-ak godina kasnije,  smatrao sam da osobe s invaliditetom ne treba štedjeti radi mogućeg slomljenog srca i zbog toga izbjegavati moguće veze. Isto tako osobe s invaliditetom ne smiju iskorištavati svoj invaliditet kako bi manipuliranjem emocijama ili nametanjem krivnje osobu dovele u situaciju da iz sažaljenja pristane na nešto što inače ne bi. U samim odnosima dozvoljeno je sve na što dobrovoljno pristaju osobe koje su dio tog odnosa, uzimajući u obzir brigu za tuđa fizička ograničenja.

Biti lijep i privlačan

Nemojte se sramiti  vlastitog tijela, već u njemu uživajte i cijenite ga kao što cijenite tuđe. Oslobodite se prepreka koje si sami postavljate a koje su često bazirane na pretpostavkama. Kad ih ne budete isticali i drugima će biti manje vidljive. Imat ćete samopouzdanje koje će puno govoriti o Vama, a ono će Vas učiniti lijepima i privlačnima, što zapravo i jeste. Bit će i  razočaranja ali neka Vas to ne obeshrabri. Budite izravni i iskreni, recite što osjećate. Nekada ćete možda umjesto veze s osobom u koju ste zaljubljeni dobiti prijatelja o kakvom niste ni sanjali. Možda će to biti i bolje od onoga što ste Vi priželjkivali. Nemojte glumiti prijateljstvo  a u sebi skrivati drugačije  osjećaje.  Izrecite ih jer biste zbog neiskrenosti mogli ostati ne samo bez potencijanog partnera već i bez prijatelja.

Piše: Marko Damjanović