NASA: Slijepe osobe imat će svemir na dlanu

Znanstvenici su 3D fotografije s teleskopa Hubble testirali uz pomoć 1000 slijepih i slabovidnih ljudi. Oni su im ukazali na trenutne nedostatke i svojim sugestijama su od presudne pomoći znanstvenicima

Kakav bi to osjećaj bio imati svemir pod prstima!?
Zahvaljući astronomima iz Space telescope,  znanstvenog instituta iz Marylanda, slijepi i slabovidni će uskoro moći doživjeti taj čudesan osjećaj. 

Predočiti slijepima od ranog djetinjstva nešto veliko, prostrano i“ nedodirljivo“ uvijek je predstavljalo iznimno zahtijevan zadatak. Osoba koja opisuje svijet slijepoj osobi mora biti u stanju apstraktno prenijeti u konkretno, a to se,  isključivo koristeći se govorom, često ispostavi kao prevelik zalogaj. Posebno teško je slijepima od rođenja predočiti svu veličanstvenost dalekih svemirskih prostranstava. Pred istim problemom su se nalazili i videći dok NASA nije 1990. godine lansirala Hubble teleskop. Hubble nam već 24 godina šalje zapanjujuće fotografije dalekog i starog svemira i tako širi znanstvene spoznaje o njegovom nastanku i razvitku.  Astronomi iz Marylanda će baš Hubblove fotografije, uz pomoć galopirajući napredujuće tehnologije 3D printanja, učiniti dostupne i slijepima i slabovidnima.
„Ovaj projekt je važan za znanost, ali je izninmo važno što ćemo uspjeti približiti svemirska tijela i ljepotu Hubblovih fotografija i našim slijepim suzemljanima“, kaže Antonella Nota, Astronomkinja iz instituta iz Marylanda.
Do sada su znanstvenici razvili 3D taktilni prototip zvijezda, filamenata, plinova i zvjezdane prašine koji se mogu vidjeti na legendarnoj Hubblovoj fotografiji klastera NGC 602. Služeći se 3D printerom, za svako tijelo je korištena druga tekstura različitog oblika i visine koja bi određivala razinu njihove svjetlosti.
3D modeli fotografija klastera NGC 602 prvi su korak prema stvaranju modela klastera kojega bi slijepi mogli držati u rukama i proučavati. Na taj način bi mogli  prostorno  osjetiti gdje se koje tijelo  nalazi relativno u odnosu prema drugom tijelu i unutar same strukture.
Znanstvenici su 3D fotografije testirali uz pomoć 1000 slijepih i slabovidnih ljudi. Oni su im ukazali na trenutne nedostatke i svojim sugestijama su od presudne pomoći znanstvenicima.
„Razumije se, ne možemo vidjeti samu fotografiju pa ne znamo kako klaster točno izgleda“, kaže Nigat Worley, jedan od prvih slijepih ljudi koji su pod prstima osjetili Hubblovu fotografiju.
„Neće nikada u potpunosti zamijeniti fotografiju, ali smo uz pomoć 3D modela dobili predodžbu, što je velika stvar“, dodala je Nigat.
Kada se novonastaloj predodžbi doda malo imaginacije, svemir će biti slijepima bliži nego ikada, doslovno na dlanu.

Piše: Branimir Šutalo