Opasni pesticid značajno povećava izglede za oboljenje od Alzheimera

Pesticid DDT je nakon Drugog svjetskog rata masovno kotišten za kontrolu malarije a zatim i za zaštitu usjeva. Zbog sumnje u štetnost po zdravlje čovjeka i životinja zabranjen je u SAD 1972. godine a nakon toga i u drugim zemljama. Međutim Svjetska zdravstvena organizacija još ga preporučuje za zaustavljanje širenja malarije

Izloženost nekad široko korištenom pesticidu DDT-u može povećati izglede za oboljenje od Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici a prenosi BBC.
Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Neurology pokazuju da su neki oboljeli od Alzheimerove bolesti imali četiri puta više ostataka DDT-a u tijelu nego zdrave osobe.

DDT (diklor-difenil-trikloretan) se u ljudskom organizmu razgrađuje na DDE (diklor difenil dikloreten). Ekipa znanstvenika sa sveučilišta Rutgers i Emory testirala je razine DDE-a u krvi kod 86 osoba s Alzheimerovom bolesti i 79 zdravih osoba iste dobi i "socijalnog zaleđa".

Britansko udruženje za istraživanje Alzheimerove bolesti smatra da bi trebalo imati više dokaza za tvrdnje da DDT potiče razvoj demencije.

DDT je nakon Drugog svjetskog rata masovno kotišten za kontrolu malarije a zatim i za zaštitu usjeva. Zbog sumnje u štetnost po zdravlje čovjeka i životinja zabranjen je u SAD 1972. godine a nakon toga i u drugim zemljama. Međutim Svjetska zdravstvena organizacija još ga preporučuje za zaustavljanje širenja malarije.

Hina