Asistivna tehnologija: Paraplegičari će invalidskim kolicima upravljati jezikom

"Jezik ne samo da ima mogućnost da šalje čulne signale mozgu, već je i vrlo pokretan. Zašto ne bismo onda koristili jezik da obavlja posao mozga", ističe konstruktor Maysam Ghovanloo i dodaje da je njegov izum bolji izbor za paraplegičare od glasovnih komandi, jer su glasovi tih pacijenata često vrlo slabi

Osobe koje su nepokretne od vrata pa niže vezane su za invalidska kolica, a jedan od najvećih problema paraplegičara je kako da kontroliraju njihovo kretanje.
Nova naprava izuzetno je laka za korištenje i otvara nove mogućnosti za paraplegičare. Maleni magnet prikačen je za jezik korisnika i svaki pokret mijenja magnetno polje oko njegove glave. Senzori postavljeni na držač, koji se nosi na glavi, registriraju promjene i prenose podatke na pametni telefon.

Aplikacija na telefonu signal pretvara u komande za motor na eletromotornim kolicima.

Sloboda kretanja

"Kako korisnik pravi minijaturne pokrete jezikom, eletromotorna kolica počinju se kretati  i mijenjati pravac", objašnjava konstruktor ove naprave Maysam Ghovanloo, izvanredni profesor elektronskog inženjeringa na Institutu za tehnologiju Georgije.

"Jezik ne samo da ima mogućnost da šalje čulne signale mozgu, već je i vrlo pokretan. Zašto ne bismo onda koristili jezik da obavlja posao mozga", ističe konstruktor i dodaje da je njegov izum bolji izbor za paraplegičare od glasovnih komandi, jer su glasovi tih pacijenata često vrlo slabi.

Drugi sistemi za kontrolu elektronskih signala iz mozga još su u fazi razvoja, a i zahtijevaju visok nivo koncentracije, prenosi Glas Amerike.

Jednostavno upravljanje kolicima

Profesor Ghovanloo kaže da su njegovi pacijenti uspjeli da ovladaju pokretanjem invalidskih kolica jezikom za nekoliko sati. On i njegov tim sada smišljaju kako da primjene ovaj način upravljanja na bilo šta.
"To bi mogla biti vaša eletromotorna kolica, vaše računalo, televizor, sistem za rashlađivanje, što vam padne napamet jer ionako već imamo dovoljno tehnologije za to", istiće on.

Razvojni tim iz Georgije radi na postavljanju magnetnih senzora u proteze za zube što bi značilo da pacijenti ne bi morali nositi elektrode na glavi.
Profesor Ghovanloo kaže da bi se ova naprava mogla naći u prodaji kroz par godina.

Marko Damjanović